Programele de susținere a agenților economici pe timp de pandemie, lansate de Guvern, nu le sunt de ajutor oamenilor de afaceri, iar autoritățile nu au capacități să le implementeze. La această concluzie a ajuns deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, după ce a analizat ponderea fondurilor oferite de stat pentru ajutorul întreprinderilor și capacitatea de absorbție.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, agenții economici care au credite la bănci au accesat doar 1,1 milioane lei din cele 90 de milioane de lei pregătite de Guvern pentru acordarea unor subvenții la dobânzile împrumuturilor.

Doar 1% din fondul de subvenționare a dobânzilor creat de Ministerul Finanțelor a fost accesat de agenții economici până acum. Din cei 90 milioane lei alocați, doar 1,1 milioane lei au fost absorbiți… Despre numărul de beneficiari al celorlalte două programe economice ale Guvernului, Ministerul nu a prezentat niciun fel de informații”, a scris deputatul pe Facebook.

Radu Marian a făcut o comparație cu programele lansate în România pentru ajutorul agenților economici pe timp de criză. Din fondul de garantare a creditelor pentru IMM-uri din România, în valoare de 60 miliarde lei, creat la începutul lunii aprilie, jumătate deja a fost absorbit.

„Iată alte date comparative dintre cele două programe dintre România și Moldova.  Numărul de solicitări primite de la agenții economici (Moldova: 129 – România: 59.000); Valoarea programului ca pondere din PIB (Moldova: 0.04%- România: 1.4%) Acesta este bilanțul rușinos al Guvernului la aproape o lună de la adoptarea măsurilor”, punctează deputatul PAS.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!