/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Deși a fost achitat, PG va insista pe condamnarea lui Țuțu în dosarul crimei din Codrii Orheiului

missing
27 mai 2020, ora 13:00

Deși a fost achitat în dosarul omorului lui Alexei Veretca, crimă ce a avut loc în Codrii Orheiului în anul 2012, Constantin Țuțu ar putea fi totuși tras la răspundere. Procuratura va insista pe condamnarea fostului deputat democrat. Anunțul a fost făcut aseară de procurorul general, Alexandru Stoianoglo, la emisiunea „О нас” de la Jurnal TV.

„Vom insista asupra acuzațiilor legate de omorul de acum câțiva ani de la Orhei, dosar care e acum e pe rol la Curtea de Apel”, a meționat Stoianoglo.

Amintim că Constantin Țuțu a fost achitat în dosarul omorului lui Alexei Veretca. Instanța a considerat că Țuțu a fost doar un martor  al evenimentelor din aprilie 2012, când Veretca a fost ucis într-un schimb de focuri în Codrii Orheiului. Ion Corcodel a fost condamat la opt ani de închisoare.

Ulterior, dosarul în care fostul deputat democrat Constantin Țuțu a fost cercetat pentru omorul lui Alexei Veretca a fost trimis la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău. O decizie în acest sens a luat Colegiul Penal lărgit al Curții Supreme de Justiție, care a admis, pe 3 decembrie, recursurile procurorului și avocatului Tatianei Veretca, mama victimei.

Magistrații au ajuns la concluzia că instanţa de apel a respins eronat recursurile declarate de către procuror și avocat „examinând pur formal, fără a clarifica care circumstanțe sunt relevante pentru prezenta cauză și a adoptat o soluție neargumentată la modul cuvenit. Motivându-și soluția, instanţa de apel doar a preluat motivarea instanței de fond, mai mult, aceasta a formulat răspunsuri evazive și neclare. O astfel de decizie nu poate fi menținută şi urmează a fi casată cu dispunerea rejudecării cauzei în instanţa de apel”, se spune în decizia motivată a CSJ-ului.

Magistrații Curții Supreme de Justiție afirmă că instanța de apel a pus la baza deciziei pronunțate probe care contravin părții descriptive a dosarului.

„Prin procesele-verbale de cercetare la fața locului a fost constatat faptul că roțile mașinii în care se aflau părțile vătămate au fost deteriorate, însă instanța de apel susține că „argumentele precum că inculpaţii ar fi efectuat împușcături în roțile automobilului în care se afla partea vătămată Matcovschi Iurie, nu pot fi plauzibile, or, martorii audiați au confirmat că s-au auzit 3-4 împușcături efectuate una după alta, însăși partea vătămată Matcovschi Iurie, a declarat în instanţă că pe inculpați nu i-a văzut să efectueze împușcături înspre automobilul său, precum şi în direcția acoperișului mașinii, şi că, nu a văzut ca cineva să fi împușcat în roți”.

De asemenea, Colegiul penal lărgit atrage atenția asupra poziției contradictorii a instanței de apel care apreciază folosirea armelor de către Constantin Țuțu și Oleg Pruteanu drept una legală și corectă, având la baza sentinței raportul de expertiză balistică din 10 mai 2015.

Expertiza a demonstrat  că ,,1 tub de cartuș a fost tras din pistolul ce aparține lui Corcodel Ion, 3 tuburi de cartușe au fost trase din pistolul ce aparține lui Țuțu Constantin și 1 tub de cartuș a fost tras din pistolul lui Pruteanu Oleg, de asemenea 1 tub de cartuș a fost tras din arma ce aparținea lui Veretco Alexei.

„Astfel, instanța de apel a statuat că Țuțu Constantin și Pruteanu Oleg au folosit arma în scopul de a stopa și curma acțiunile lui Veretca Alexei, or, Colegiul penal lărgit în urma unei simple analize conchide că, pentru a stopa acțiunile unei persoane nu este necesar ca toate persoanele prezente să folosească armele, mai mult unul dintre ei a tras din armă de 3 ori, în timp ce prin raportul menționat mai sus este clar că, Veretca Alexei a împușcat o singură dată. În aceste circumstanțe nu este clară poziția instanței de apel care enumeră probele administrate în respectiva cauză făcând trimitere la art. 101 Cod de procedură penală, ignorând faptul că probele nominalizate contravin soluției pronunțate”, se mai spune în decizia CSJ.

Precizăm că procurorul a cerut casarea sentinţei Curții de Apel Chișinău şi pronunțarea unei noi hotărâri prin care Ion Corcodel să fie condamnat, prin concurs de infracţiuni, la 16 ani de închisoare, iar Oleg Pruteanu, Constantin Țuțu și Dmitri Colomeiciuc – la 7 ani de  închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.

Avocatul, în numele succesorului părţii vătămate Tatiana Veretca, a cerut detenție pe viață pentru toți inclupații, achitarea unui prejudiciu moral în sumă de jumătate de milion de euro, plus încasarea unei pensii de întreținere a copilului minor în mărime de 3 000 de lei pe lună, începând cu data omorului lui Aklexei Veretca până la atingerea majoratului copilului acestuia.

De asemenea, femeia a cerut de la toţi inculpaţii în mod solidar cheltuieli de înmormântare în sumă de 30 000 lei și cheltuieli judiciare în sumă de 15 000 euro, cu informarea Serviciului de Informații şi Securitate precum şi Procuraturii Generale despre lipsa de independentă şi imparțialitate a instanţei din Orhei, la verificarea circumstanțelor, care au dus la influențarea ilegală a deciziei emise de judecători.

Acum două săptămâni, Procuratura Anticorupție a finalizat și expediat astăzi în judecată cauza penală de învinuire a fostului deputat Constantin Țuțu pentru două capete de acuzare. Este vorba despre ”trafic de influență” și ”escrocherie în proporții deosebit de mari”.

Potrivit probatoriului, ex-deputatul ar fi pretins și primit 20 de mii de euro de la rudele unui bărbat. În schimbul acestei sume, fostul deputat le-a promis că poate influența decizia procurorilor în vederea eliberării învinuitului din arest, deși, în realitate, nu avea asemenea influențe.

În cazul celui de-al treilea capăt de acuzare imputat acestuia – ”îmbogățire ilicită”, urmărirea penală continuă, dosarul fiind disjuns într-o procedură separată, procurorii fiind în așteptarea concluziilor ARBI pentru a se decide în consecință.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram