/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC/ Centrul Anticorupție a dat aviz negativ la proiectul lui Vasile Bolea de modificare a Codului Electoral

missing
27 mai 2020, ora 16:31

Proiectul înregistrat în Parlament de socialistul Vasile Bolea, care propune modificarea Codului Electoral, astfel încât președintele R. Moldova să nu mai fie obligat să renunțe la calitatea de membru de partid, a trecut expertiza și a primit aviz negativ de la Centrul Național Anticorupție.

Expertul CNA care a analizat inițiativa legislativă a socialiștilor a ajuns la concluzia că aceasta nu asigură interesul public invocat de Vasile Bolea, iar argumentele prezentate de autor nu justifică necesitatea elaborării proiectului.

„Nota informativă nu cuprinde argumente plauzibile referitor la oportunitatea excluderii interdicției de a fi membru de partid și de a deține o altă funcție publică sau privată pentru candidatul ales la funcția de preşedinte al Republicii Moldova”, se spune în raportul de expertiză de la CNA.

„Conform raționamentelor Curții Constituționale, președintele joacă un rol de arbitru între forțele politice și ia decizii obiective în vederea asigurării echilibrului și bunei funcționări a sistemului politic, iar apartenența acestuia la vreo formațiune politică poate să constituie o sursă de conflict dintre autorități, iar ca urmare rolul său de mediator al puterilor să fie irealizabil”, mai spune expertul CNA, care a analizat proiectul de lege propus de Vasile Bolea.

Precizăm că raportul de expertiză anticorupție a proiectului de modificare a Codului Electoral a fost emis pe 26 mai, iar Comisia juridică a Parlamentului, care este condusă de autorul documentului Vasile Bolea, a dat aviz pozitiv inițiativei cu o săptămână mai devreme, pe 20 mai.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram