/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Două universități din țară se închid! Autoritățile spun că aceeași soartă vor avea curând și alte instituții

missing
27 mai 2020, ora 18:14

Două universități din țară vor înceta să existe ca și entități independente și vor fuziona cu Universitatea de Stat din Moldova. Este vorba despre Institutul de Relații Internaționale din Moldova și Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”. Responsabilii de la Ministerul Educației explică că acestea, la fel ca și alte universități de state din țară, au prea puțin studenți, de aceea, sunt necesare reforme în sistem.

Autoritățile vorbesc despre mai multe acțiuni ce urmează a fi implementate și spun că  la fel ca în cazul celor două instituții de mai sus, vor fuziona și altele.

„Am avut astăzi, 27 mai, o întrevedere cu rectorul Institutului de Relații Internaționale din Moldova, Valentin Beniuc, și rectorul Universității de Stat „Dimitrie Cantemir”, Aurelia Hanganu. Urmare a discuțiilor, rectorii au fost informați despre fuzionarea celor două instituții de învățământ superior cu Universitatea de Stat din Moldova și despre pașii care urmează să-i întreprindă”, a anunțat ministrul Educației, Igor Șarov.

Ministrul Educației spune că procesul de raționalizare a universităților va continua. În timp ce și alte instituții de învățământ cu un număr mic de studenți vor fuziona cu instituții mai mari, Ministerul Educației își propune să schimbe și mecanismul de finanțare a învățământului superior. Iar asta nu e tot!

„Consolidarea universităților regionale: în Nordul și Sudul Republicii Moldova, transformând aceste instituții de învățământ superior în centre regionale de susținere a sectorului economic respectiv, acolo unde avem Zone economice libere; Consolidarea capacităților de cercetare și inovare și apropierea acestora de studenți”, sunt alte măsuri anunțate de autorități.

Mai mult, Ministerul Educației intenționează să supună universitățile unor evaluări externe în scopul acreditării tuturor programelor de studii superioare de licență, master și doctorat pentru rămânerea pe piața educațională a instituțiilor de învățământ superior cu programe de studii superioare de calitate.

„Acest proces, desfășurat cu succes în multe țări, are ca obiectiv creșterea calității și relevanței, precum și eficientizarea cheltuielilor publice.Obiectivul este ca banii dumneavoastră să fie investiți în procesul educațional, nu risipiți în administrarea unui număr prea mare de universități. Resursele noastre trebuie concentrate aproape de studenți, acolo unde se face carte de calitate în programe de studii relevante pentru dezvoltarea de mâine a Republicii Moldova”, subliniază ministrul Educației, Igor Șarov.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a expediat în adresa Guvernului un proiect de hotărâre în acest sens.

În Republica Moldova sunt în prezent, 18 universități de stat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram