Calea Ferată din Moldova va fi reorganizată în societăți comerciale. Un proiect în acest sens a fost prezentat de Ministerul Economiei și Infrastructurii. Potrivit proiectului, activitatea de bază a societăților comerciale se va axa pe marfă, pasageri și infrastructură.

Ministrul Economiei, Sergiu Răilean, a prezentat astăzi proiectul Hotărârii Guvernului privind aprobarea Codului transportului feroviar și proiectul de Lege pentru modificarea unor acte legislative. 

Răilean a precizat că pe parcursul anilor calitatea serviciilor de transport pasageri s-a înrăutățit. Majoritatea vagoanelor fiind cu termen de exploatare depășit, iar trenurile circulă cu o viteză de 30-40 km la oră.

„Infrastructura feroviară necesită investiții și modernizare. Prevederile noului Cod vin să delimiteze atribuțiile și competențele în domeniu și să creeze premise pentru dezvoltarea și generarea veniturilor, constituind astfel un mediu concurențial echitabil și transparent. Trebuie să asigurăm cetățenilor călătorii confortabile și sigure. Prin această reorganizare vom motiva și agenții economici să efectueze activități operaționale utilizând infrastructura feroviară”, menționează ministrul.

Urmare a implementării prevederilor proiectului, va fi creată Autoritatea Feroviară ca instituție de autorizare, supraveghere și control a siguranței în domeniul ferovar. 

Proiectul Codului transportului Feroviar urmează a fi inclus pe agenda Guvernului la una din ședințele din luna iunie.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!