Experții de la Chișinău au comunicat așa-numitelor autorități din stânga Nistrului că multiplele probleme din domeniul bancar ar putea fi soluționate dacă în regiune va fi reluată circulația leului moldovenesc, iar băncile își vor putea deschide filiale și în stânga Nistrului. 

Subgrupul de lucru pe probleme bancare s-a întrunit astăzi în ședință, în format videoconferință, moderată de Misiunea OSCE în Moldova. În cadrul acesteia s-a discutat despre situația agenților economici din regiunea transnistreană, care dețin conturi în băncile licențiate de Banca Națională a Moldovei, necesitățile de convertire de către agenții economici din regiunea transnistreană a acumulărilor de monedă națională în valută străină.

Partea moldovenească a specificat că multiple probleme existente în regiune pot fi soluționate rapid prin:
– depolitizarea integrală a acestora;
– reluarea circulației leului moldovenesc în calitate de mijloc de plată în numerar, așa cum s-a convenit în anul 1995;
– asigurarea funcționalității băncilor licențiate și a filialelor acestora în regiune;
– efectuarea unor tranzacții economice care să respecte procedurile legislației în vigoare, inclusiv în sfera prevenirii și combaterii spălării banilor.

Autoritățile Republicii Moldova au reiterat deplina disponibilitate de a oferi măsurile de suport necesare, recomandând insistent evitarea abordărilor ce afectează imaginea sistemului bancar național.

Experții de la Chișinău au dat asigurări că în privința agenților economici și a clienților bancari din regiunea transnistreană nu se aplică abordări discriminatorii sau exagerate, aceștia fiind tratați în mod echitabil ca și toți beneficiarii de pe ambele maluri ale Nistrului, în condițiile respectării cerințelor prescrise de reglementările din sfera financiar-bancară.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!