Reprezentanții Tiraspolului au refuzat la întrunirea de ieri a Comisiei Unificate de Control să discute despre eliminarea posturilor instalate ilegal în zona de securitate și deblocarea activității observatorilor militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare.

„S-a menționat că impedimentele impuse de partea transnistreană în calea liberei circulații a cetățenilor denotă sfidarea de către Tiraspol a tuturor documentelor misiunii de menținere a păcii de pe râul Nistru, într-un final fiind afectate mecanismele de pacificare”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Delegația moldovenească a propus, repetat, să fie analizat modul în care Comandamentul Militar Întrunit a asigurat funcționalitatea acestor mecanisme, însă în pofida argumentelor aduse, reprezentanții Tiraspolului în Comisie au refuzat plasarea acestui subiect pe agendă.

Așa cum nu s-a atins consensul la formarea ordinii de zi, ședința a fost transferată pentru joia viitoare. Potrivit autorităților de la Chișinău, activitatea Comisiei Unificate de Control nu va fi eficientă, dacă nu se va găsi o soluție viabilă pentru deblocarea activității observatorilor militari și determinarea Tiraspolului de a-și retrage posturile ilegale.

Amintim că, în perioada stării de urgență, Tiraspolul a instalat ilegal circa 37 de posturi în jurul localităților aflate sub controlul autorităților constituționale, iar încercările observatorilor militari din Forțele Mixte de Pacificare de a se deplasa la fața locului, pentru a documenta regulamentar încălcările, au fost blocate de fiecare dată de către partea transnistreană.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!