/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Cum au petrecut elevii ultimul sunet online. „Vă pup! Vacanță plăcută!”

29 mai 2020, ora 21:15

Situație fără precent pentru sistemul de învățământ. Pentru prima dată, clopoțelul ce a prevestit ultimul sunet a răsunat online. Chiar dacă i-au despărțit ecranele calculatoarelor, emoțiile elevilor oricum au fost la ordinea zilei. În lipsa copiilor, curțile școlilor erau astăzi mai pustii ca niciodată.

MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8: „Dacă anterior în această zi curtea școlii era neîncăpătoare – plină de elevi, părinți și porfesori, acum aici se face simțită doar linștea. Nu va răsuna nici nici mult așteptatul sunt al clopoțelului care pentru unii înseamnă vacanța mare, iar pentru alții – un nou început”.

Lilia Mîndru este director adjunct pentru probleme instructiv-educative din cadrul Liceul Teoretic „Petru Rareș” din capitală. De șapte ani, ea fost cea care a fost responsabilă de organizarea evenimentelor festive pentru ultimul sunet. Acum, nu se poate împăca cu gândul că anul acesta marele eveniment a fost petrecut altfel.

LILIA MÎNDRU, DIRECTOR-ADJUNCT, LT „Petru Rareș”: „Nu este sărbătoare. Este o durere în suflet pentru profesori, mai ales pentru mine, care organizam acest eveniment și aveam emoții extraordinare. Oricum, noapte atrceută a fost nedormită, așa ca anterior, însă acum cu lacrimi”.

Mult-așteptatul careu solemn dedicat Ultimul Sunet a fost petrecut online, însă și-a pierdut mult din farmec, spune profesoara.

LILIA MÎNDRU, DIRECTOR-ADJUNCT, LT „Petru Rareș”: „Cum arăta anterior curtea școlii? Vesel, peste 200 de absolvenți. Toți aveau culoarea lor. Vestimentația pentru clasa a XII era deja comandată. Dansul era pregătit”.

Și elevii Liceului Teoretic „Orizont” și-au luat rămas bun de la școală online. Nu au lipsit poeziile, cântecele, dar nici sunetul clopoțelui.

O situație identică a fost și la liceul Gheorghe Asachi din capitală. De pildă, elevii clasei a IV-a au recitat poezii în timp ce se aflau lângă un copac din preajma casei.

„Vă pup! Vacanță plăcută!”

Ingenios și-au luat rămas de la elevi, și profesorii unui liceru din Edineț. Aceștia au le-au transmis mesaje chiar din curtea școlii.

S-au aliniat la careu, în locul elevilor, și profesorii liceului Vasile Alecsandri din capitală. Îmbrăcați în haine naționale, dascălii le-au pregătit un moment festiv.

IGOR ȘAROV, MINISTRUL EDUCAȚIEI: „Suntem în ziua când în școli, conform frumoasei tradiții de zeci de ani, sună ultimul clopoțel. Astăzi este altfel – clopoțelul sună tăcut. Vin cu un mesaj de mulțumire elevilor, părinților, cadrelor didactice”.

Școlile și grădinițele din țară au fost închise încă la începutul lunii martie, din cauza riscului de răspândire a coronavirusului. Chiar și așa, lecțiile au fost organizate online. Ieri, în cadrul unei emisiuni, premierul a precizat că grădinițele din țară se vor redeschide atunci când riscul infectării copiilor va fi minim sau chiar zero.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram