/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Aglomerație la Grădina Zoologică. Zeci de oameni au venit să admire animalele sălbatice şi păsările exotice

01 iunie 2020, ora 21:31

În prima zi de la redeschidere, care a coincis și cu Ziua Internațională a Copiilor, Grădina Zoologică a devenit neîncăpătoare pentru vizitatori. Zeci de oameni de toate vârstele au venit să admire animalele sălbatice şi păsările exotice. Totuși, vedetele zilei au fost urșii, care de puțin timp, s-au mutat la casă nouă. Una care se întinde pe 65 de ari.

Despre faptul că Grădina Zoologică este aglomerată era clar încă de la intrare, după numărul de mașini, dar și coada mare ce se formase la casa de bilete. Ca să ajungă pe teritoriul grădinii, oamenii au trecut și printr-o procedura obligatorie de triaj.

„Ne-au spus numaidecât cu mască. Masca, distanță, temperatura și dezinfectanți”.

Nici ploaia nu a fost o piedică pentru micii vizitatori, dornici să iasă la o plimbare mai deosebită de ziua lor.

În centru plouă, aici tot, dar am mers la risc. Chiar toți prietenii, cumetrii i-am invitat încoace.

„Chiar atâta timp am stat în carantină acasă, era nevoie de o plimbare. E foarte bine”.

„Eu am fost vreo zece ani în urmă aici și diferența e foarte mare, e frumos. Parcă e și mai diversă fauna”.

Picii, de mână cu părinții lor, au admirat animalele exotice și s-au înghesuit la tarabele cu dulciuri și jucării.

„După cum s-a zis că azi e zi lucrătoare, m-am așteptat să fie puțini, dar sunt mulți oameni”.

Însă, în mare parte, vizitatorii căutau să ajungă la noul volier al urșilor, unul încăpător, pentru care au militat, ani la rând, apărătorii drepturilor animalelor.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Urșii de la grădina zoologica au întâmpinat vara la casa noua. Aceștia au trecut într-un volier mare de 65 de ari, unde au fost create condiții similare cu cele din sălbăticie, iar la mijloc a fost amenajat și un bazin, unde urșii pot prinde pește. Vecinii lor sunt 13 lupi, pentru care la fel a fost creat un spațiu aparte”.

„E foarte frumos și îmi place. E drăguț și are copilași foarte drăguți”.

„Voia să urce pe copac și era cât pe ce să alunece. -E haios ursulețul? -Da”.

Și cei maturi s-au bucurat pentru noua casă a urșilor. Cuștile în care au fost ținuți până acum aveau doar 20 metri pătrați.

„Acolo stătea pe loc, nu avea cum să se miște, dar aici se plimbă. E plăcut”.

„E foarte vechi, mic, dar aici unde alerga”.

Acum un an, activiștii care apără drepturile animalelor au lansat o petiție prin care au cerut primăriei să îmbunătățească traiul urșilor de la Grădina Zoologică din Chișinău. Atunci, aceasta a fost semnată de peste 3000 de oameni, iar autoritățile au promis că vor veni cu o soluție. În noul volier, locuiesc toți cei trei urși. Proiectul a costat peste 7 milioane de lei.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Roman Bahnă

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram