Tinerii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au organizat un flashmob în fața Guvernului pentru a atrage atenția la inegalitatea creată între tinerii din Republica Moldova și încălcarea dreptului lor la educație, în special în condițiile epidemiei, din cauza lipsei unui program de digitalizare a procesului educațional și accesul limitat al tinerilor la tehnologiile informaționale.

Tinerii au venit cu o serie de revendicări, printre care:

-publicarea informației cu privire la modul de distribuție a banilor și fișei de parcurs pentru asigurarea elevilor și profesorilor cu calculatoare și acces la internet până la 1 septembrie 2020.
-lansarea unui program național de asigurare cu calculatoare și Tehnologii Informaționale (TIC) a tinerilor din familii cu venituri reduse și din grupurile social-vulnerabile.
-realocarea resurselor care au fost economisite în perioada cât școlile au fost închise pentru dotarea elevilor și profesorilor cu TIC.
-lansarea unui program de utilizare a TIC în procesul educațional.
-colectarea și prezentarea datelor statistice la zi cu privire la accesul la TIC și internet a elevilor și profesorilor.

„Astăzi ne-am pomenit că lipsa unor calculatoare încalcă dreptul fundamental al copiilor la educație. Vrem să-i întrebăm pe cei de la guvernare cum cred ei că poate un elev fără calculator să frecventeze orele online? Cum se descurcă o familie cu mai mulți copii, unde este doar un calculator, iar elevii au orele în același timp?”,  a întrebat secretarul general al organizației de tineret a PAS, Victor Spînu.

„Peste 40% din gospodăriile din țară nu au acces la un calculator. Ne-am adunat aici pentru a trage alarmă ministerului, ca să aloce cât mai multe resurse pentru asigura acces la un calculator și internet pentru acești copii, mai ales că anul acesta nu se organizează BAC-ul, iar milioane de lei vor fi economisiți”, a spus deputatul PAS Radu Marian.

„Credem că o persoană trebuie să aibă posibilitatea să-și realizeze potențialul indiferent de câți bani are, de background, de cine îi sunt părinții”, a declarat deputatul PAS Dan Perciun.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!