/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ În prima zi după ce au fost deschise piețele, tarabele au fost luate cu asalt de cumpărători

missing
01 iunie 2020, ora 22:01

De astăzi, piețele din Chișinău și Bălți au primit undă verde din partea autorităților și pot activa în regim obișnuit, dar cu respectarea tuturor regulilor sanitare. Chiar și așa, în rând la tarabele din unele piețe din Capitală, am surprins cumpărători care nu purtau măști și au uitat de distanța socială. La poarta  Pieții Centrale mai mulți cumpărători s-au îmbulzit și au format o coadă.

„Dragi cumpărători, vă rog frumos, distanța socială! Agenți economici, explicați oamenilor ce e distanța socială!”

Înainte de a intra la Piața Centrală, oamenii au fost nevoiți să stea la coadă, unde paznicii le verificau febra și îi rugau să-și dezinfecteze mâinile. Aceștia ne-au povestit că sunt nerăbdători să ajungă la tarabele cu produse alimentare.

„Ceai, verdețuri, un, lapte, tot ce trebuie sufletului meu”.

„Foarte mult am așteptat că e mai ieftin aici”.

Însă, odată ajunși ajunși în fața tarabelor, au uitat de normele sanitare. Vânzătorii, în schimb, s-au bucurat de mulțime, mai ales că au stat mai mult de două luni acasă, fără venit.

„Ne-au păcălit. Au zis două săptămâni și s-a întins pe trei luni. Da producția a stat. La depozit nu este frigider”.

„Câte oleacă merge. Nici nu m-am așteptat că azi o să fie atâta lume”.

Nu toate piețele din Capitală au fost la fel de solicitate. De exemplu, la cea de la Ciocana bătea vântul, astfel că vânzătorii își făceau griji că vor pleca acasă cu buzunarele goale.

„Lucrători ai pieței avem mai mulți decât cumpărători. Astăzi foarte puțini”.

„Săracii sunt care mor de foame. Cei de la Parlament poate râd, dar aici sunt tineri care mor de foame”.

Și aici normele sanitare au fost trecute cu vederea, oamenii intrând în piață fără măști. Cu toate acestea, responsabilii ne-au asigurat că regulile se respectă ca la carte.

„Aaa… Mulțumesc că mi-ați amintit. -Știți că masca trebuie purtată? -Am uitat. -Cum ați intrat? Pe partea ceea, acolo nu e nimeni”.

„-Pentru ce mie mască? -La piață doar cu mască se poate. -Poftim”.

NINA, ADMINISTRATOARE: „Toți ascultă, sunt toți cu mănuși, măști, dezinfectanți…”

Vicepretorul însă, care a venit în inspecție pe neprins de veste, a avut o altă părere, care i-a supărat pe mai mulți comercianți.

DORIAN ISTRATII, VICEPRETOR AL SECTORULUI CIOCANA: „Vedem că foarte rău s-au pregătit. Uitați-vă, așa trebuie să arate o piață în secolul 21? O să activeze în condițiile în care sunt, dar o să discutăm cu administrația să schimbe radical situația”.

„Eu nu am cu ce să fac… Cum să fac masă, acoperiș?”

Supărat a fost și pe echipa TV8, care filma.

„Pentru ce asta? Nu v-am dat voie. -Nu atingeți camera”.

Și la Piața de pe strada Ion Creangă din sectorul Buiucani vânzătorii au încercat să ne asigure că respectă regulile stabilite, dar nu prea le-a reușit.

„-Știți că trebuie de purtat mască? -O port, dar ne înădușim”.

„Muncim, dar nu știu pentru ce muncim. -Văd că nu aveți mască. -Am, uite”.

Redeschiderea piețelor din Chișinău și Bălți este permisă începând cu ziua de azi. Totuși, comercianții trebuie să respecte mai multe reguli precum purtarea măștilor, mănușilor, iar între comercianți trebuie să existe cel puțin doi metri distanță. Totodată, vizitatorii trebuie să aibă ieșiri și intrări separate în pieți. Conform ANSA, dacă aceste măsuri nu vor fi respectate, comercianții riscă să rămână fără autorizație pentru funcționare.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Roman Bahnă

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram