/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Anticoruptie.md: Zeci de milioane de euro provenind din licitațiile cu Moldtelecom ar fi ajuns în conturile unor firme gestionate de oameni din anturajul lui Plahotniuc

02 iunie 2020, ora 15:01

Zeci de milioane de euro provenind din licitațiile cu Moldtelecom au ajuns în conturile unor firme gestionate de oameni din anturajul oligarhului Plahotniuc. Operațiunile au fost executate prin offshore-uri din Europa, Asia și Orientul Mijlociu, fapt ce îngreunează ancheta autorităților. Însă după pierderea puterii de către Plahotniuc, firmele abonate la banii statului și vehiculele financiare folosite în schemă fie au fost vândute, fie lichidate, scrie Anticoruptie.md. 

Reporterii CIJM au colaborat cu rețeaua jurnalistică de investigații Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) pentru a demonstra o serie de legături directe sau prin interpuși între Bass Systems, mai multe firme din Elveția, Cipru, China, Singapore și Emiratele Arabe Unite și persoane apropiate lui Vladimir Plahotniuc.

Potrivit unui document al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălarea Banilor (SPCSB) intrat în posesia Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), în perioada 30 martie 2017–31 ianuarie 2019, SRL Bass Systems (în prezent, S&T IT Services) a câștigat contracte în valoare de 818.740.000 de lei moldovenești (circa 41 milioane de euro) de la Moldtelecom.

În plus, Bass Systems a beneficiat de transferuri în valoare de 107.600.000 de lei (5,4 milioane de euro) de la Agenția Servicii Publice, Radiocomunicații, Serviciul Național de Management al Frecvențelor Radio.

Toți acești bani, precizează sursa citată, ar fi „plata pentru echipament tehnic şi/sau serviciile prestate”.

O sumă importantă din banii obținuți din contracte cu întreprinderile de stat de către Bass Systems – 8.082.782 de euro şi 6.166.793 de dolari – au ajuns în offshore-ul din Cipru, Assentis Holdings Limited, drept „rambursare împrumut”, potrivit sursei citate.

Avocatul Bass Systems, Ion Păduraru, susține că aceste contracte au fost profitabile pentru întreprinderile de stat.

Investițiile făcute prin intermediul Bass Systems au dus la o optimizare excepțională a acestor companii [de stat] din punct de vedere al randamentului”, a spus el, invocând un audit efectuat de Ministerul Finanțelor la sfârșitul anului trecut.

Citiți materialul în întregime pe Anticoruptie.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram