/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Guvernul cere revizuirea unei hotărârii CtEDO, după ce a executat-o parțial achitând despăgubiri de 1,5 mln de euro

missing
02 iunie 2020, ora 08:28

Guvernul R. Moldova cere revizuirea unei hotărârii CtEDO ce vizează centrul comercial Gemenii, prin care statul a fost obligat să achite 3,6 milioane de euro reclamanților. Potrivit lui Vladislav Gribincea, Președintele Centrului pentru Resurse Juridice din Moldova, în ultima săptămână a termenului de executare, Agentul Guvernamental a cerut revizuirea hotărârii CtEDO.

„Este prima data când Guvernul Moldovei nu a executat o hotărâre a CEDO! Guvernul trebuia să restituie imobilele de care au fost expropriați reclamanții in complexul Gemenii (cauza Ojog s.a.), sau să plătească 2.1 milioane euro (suplimentar la venitul ratat de 1.5 milioane de euro). Termenul limita a expirat pe 18 mai, însă 2.1 milioane nu au fost plătiți și nici imobilele restituite!”, a scris Gribincea.

Avocatul menționează că în ultima săptămână a termenului de executare, Agentul Guvernamental a cerut revizuirea hotărârii CtEDO. „Agentul consideră că prejudiciul a fost calculat incorect! Aceasta nu este temei de revizuire a hotărârii CEDO! Nu este clar nici de ce s-a așteptat până în ultimul moment pentru a cere revizuirea?!”, notează Gribincea.

Acesta mai notează că revizuirea a fost depusă după ce Guvernul a plătit reclamanților 1.5 milioane de euro cu titlu de venit ratat. „Se pare că scopul real al revizuirii este tergiversarea restituirii (nerestituirea) imobilului!!! Între timp, noi plătim dobânzi de întârziere (de mii de euro pe săptămână) pentru neexecutarea hotărârii CEDO, iar reputația țării (și a justiției, care accepta manevrele suspecte) e și mai mult șubrezită”, afirmă Gribincea.

Precizăm că, Agentul guvernamental al R. Moldova a depus pe 18 martie o cerere de revizuire la Curtea Supremă de Justiției prin care solicită să fie lichidată societatea pe acțiuni „Gemenii”, să fie separată porţiunea centrului comercial în mărime de 72% din suprafaţa totală şi să fie transmisă celor patru persoane fizice, care și-au apărat drepturile la Curtea Europeană (CtEDO) și au obținut câștig de cauză, urmând să primească despăgubiri din partea statului de 3,6 milioane de euro.

Acționarii „Gemeni” atenționează Guvernul că, în cazul în care vor fi deposedați de bunuri, se vor adresa din noul la CtEDO și statul riscă să plătească dspăgubiri de 100 de milioane de euro. Detalii AICI.

Potrivit deciziei CtEDO, statul a fost obligat să întoarcă reclamanților părţile de clădire care erau în proprietatea acestora până în 20 iulie 2005 și terenul aferent, care constituiau de fapt 36,55% din acţiunile societății „Gemenii”.

Dacă statul nu poate întoarce aceste bunuri, trebuie să achite contravaloarea lor în mărime de 2 120 000 euro.

De asemenea, CtEDO a dictat despăgubiri materiale pentru reclamanți în sumă de 1 500 000 euro, 5000 euro cu titlu de prejudiciu moral şi 10 000 euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Reclamanții s-au plâns la CtEDO că le-a fost încălcat dreptul la judecarea cauzei în mod echitabil și dreptul la proprietate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram