/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Promo-LEX a venit cu o serie de recomandări adresate CEC privind organizarea și desfășurarea exit-pollurilor

missing
02 iunie 2020, ora 11:53

Organizația non-guvernamentală Promo-LEX a venit cu o serie de constatări, concluzii și recomandări asupra proiectului Comisiei Electorate Centrale (CEC) privind organizarea și desfășurarea exit-pollurilor. 

Cu referire la organizațiile care ar putea desfășura un exit-poll, Promo-LEX recomandă excluderea din textul Regulamentului a obligației ca operatorii de interviu să reprezinte doar organizații obștești.

„Considerăm că instituirea acestei obligații sub condiția neînregistrării operatorilor este neîntemeiată, abuzivă și creează obstacole artificiale în desfășurarea acestui exercițiu. Mai mult această restricție poate fi în măsură să afecteze calitatea produsului realizat

Atragem atenția asupra faptului că sunt create premise pentru cumularea funcțiilor de observator și operator de interviu, ori observatorii dispun de mult mai multe drepturi în cadrul procesului electoral comparativ cu operatorii. Promo-LEX, de asemenea, recomandă ca statutul operatorilor de interviu să fie prevăzut și în Codul electoral”, se arată într-un comunicat de presă al organizației.

Totodată, procedura de înștiințare prealabilă prevăzută în proiectul Regulamentului trebuie simplificată pentru organizațiile ce solicită înregistrarea pentru efectuarea unui exit-poll.

„Considerăm că înștiințarea depusă în acest sens nu se poate solda cu emiterea unei hotărâri a CEC/ autorizarea, înregistrarea sau refuzul înregistrării organizației care își propune să desfășoare un exit-poll. Ea nu este echivalentă cererii de înregistrare care poate fi aprobată sau refuzată”, spun reprezentanții organizației.

Cu privire la necesitatea reglementării regimului de sancționare a eventualelor încălcări, Promo-LEX recomandă CEC să prevadă în cadrul său normativ, dar și să insiste în procesul de modificare a legislației electorale și a cadrului legal conex, asupra sancțiunilor pentru instituțiile abilitate cu drept de a efectua exerciții de exit-poll, în cazul în care acestea admit încălcări.

Promo-LEX atrage atenția că autoritatea electorală nu a anunțat Asociația despre inițierea procesului decizional în mod direcționat. Or, anterior, pe parcursul anilor 2018-2019, CEC informa direcționat Promo-LEX despre anunțurile privind consultarea publică a actelor normative ale autorității, spun reprezentanții organizației.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram