/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Deși accesul la terenurile de joacă este interzis până pe 30 iunie, mulți părinți ignoră recomandările

02 iunie 2020, ora 21:56

Deși, oficial, accesul la terenurile de joacă pentru copii este interzis până pe 30 iunie, prevederea legală pare să nu fie o barieră pentru părinții cu copii mici. Zilnic, aceștia ies la terenurile din parcuri sau din curțile blocurilor. Mai mult, părinții spun că preferă terenurile de joacă, întrucât parcurile nu ar fi suficient de sigure și poți da și prin gropi.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Chiar dacă ne aflăm în inima Capitalei, mai exact pe terenul de joacă de lângă Catedrală, nu am găsit niciun semn sau vreo inscripție care să ne atenționeze că aflarea pe acest teren nu este permisă. Ce-i drept, acum că e zi lucrătoare sunt puțini copii, însă în zilele de odihnă, aici roiesc zeci de pici”.

„Nu am știut. Nu este niciun marcaj aici pe loc, nici un indiciu că sunt închise”.

„Nu, nu am auzit. -Deja de două luni se zice despre asta. -Nu, toată ziua stau în internet, dar nu am văzut. Distanța minim de cinci metri este, copii puțin, avem gel antiseptic”.

Alți părinți ne-au spus că deja nu mai pot să-și țină picii între patru pereți și se văd nevoiți să iasă la terenurile de joacă.

„Trebuie să ieșim un pic afară pentru că deja de două luni stăm… Copilului îi trebuie aer curat și natură”.

„Nu are sens să mai ținem copiii. Suntem practic singuri aici. Apoi sterilizăm mâinile”.

Iar această femeie spune că încearcă să se țină departe de terenurile de joacă, însă nici parcurile nu sunt mai sigure. Recent, fiul său de aproape trei ani era cât pe ce să alunece sub pământ într-o groapă adâncă, pe care a descoperit-o chiar în Grădina Publică Ștefan cel Mare.

REGHINA, MAMĂ: „Copilul alerga și întâmplător l-am prins pentru că nu se vede că e o groapă adâncă, dar sunt vreo trei metri. Dacă tot nu avem acces pe terenurile de joacă, creați-ne condiții măcar în parc”.

Pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brânzaniuc, ne-a declarat că nu știa despre gaură, dar a promis că până spre seară, groapa va fi acoperită. Chiar și așa, terenurile de joacă, conform dizpoziției Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 15 mai rămân închise până pe data de 30 iunie. (screen 1) Însă autoritățile locale afirmă că nu cunosc despre astfel de prevederi și că nu pot face nimic, întrucât oamenii nu îi ascultă.

INGA IONESII, VICEPRIMARĂ: „Nicăieri nu este specificat că terenurile de joacă trebuie să fie închise. Nu poți să ții pe nimeni acasă. De obicei, seara, toate familiile cu copii ies”.

Reprezentanții Poliției Capitalei nu ne-au putut spune dacă părinții care și-au dus copiii pe terenurile de joacă au fost vreodată amendați pentru acest lucru. Anterior, Primăria anunța că terenurile de joacă sunt dezinfectate zilnic cu soluții speciale.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Roman Bahnă

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram