/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Muzeele și bibliotecile din țară, care de ieri și-au redeschis ușile, continuă să fie ocolite de vizitatori

missing
02 iunie 2020, ora 22:13

Muzeele și bibliotecile din țară, care de ieri și-ar redeschis ușile, continuă să fie ocolite de vizitatori. Chiar dacă angajații planifică activități atractive pentru copii, creează expoziții noi, oricum rar se întâmplă ca cineva să le treacă pragul. Ceva mai solicitate sunt bibliotecile unde studenții caută informații pentru lucrările anuale.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Muzeul Național de Istorie este deschis de ieri, când mai mulți copiii au venit in vizită chiar de ziua lor. Însa astăzi, deși este deja miezul zilei, împreună cu cameramanul suntem primii vizitatori”.

Nici ieri, când a fost marcată Ziua Internațională a Copiilor, muzeele nu prea au avut parte de mulți oaspeți.

GALINA MÂRZAC, COLABORATOARE A MUZEULUI: „Aproximativ 45 de vizitatori. Dacă comparăm cu alte perioade e puțin, dar dacă ținem cont de restricții, este normal”.

Nici expozițiile noi nu salvează situația, mai ales că ghizii au voie să facă tururi cu cel mult trei persoane în grup.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Atât timp cât muzeul a stat închis, angajații săi nu au pierdut timp în zadar. De exemplu, de ieri a fost deschisă o nouă expoziție temporară a coifurilor militare. Aici sunt prezentate peste 200 de exponate exclusive din 14 țări. Cum ar fi această cască de pompier românească cu monograma regelui Carol al 2-le-a”.

AURELIA CORNEȚCHI, MUZEOGRAFĂ: „Avem două coifuri descoperite și datate cu secolul 4 până la nașterea lui Hristos. De asemnea, avem un coif descoperit de arheologi la Orheiul Vechi”.

Angajații își mai pun speranța în atelierele de creație, ce ar putea fi reluate în curând.

GALINA MÂRZAC, COLABORATOARE A MUZEULUI: „O serie de proiecte noi, proiecte educaționale pentru copii. Dacă până acum era maxim o clasă, 30-2, acum va fi până la 10-15, dacă o să ne dea voie”.

Cât timp am petrecut în muzeu, am întâlnit doar o singură familie care venise în vizită.

„Copiii trebuie să afle câte ceva din istoria Moldovei și ieri dacă timpul de afară nu ne-a permis, am hotărât azi să venim. Mergem la Muzeu, după și la Zoo”.

„Vreau să aflu multe lucruri ca să-i spun lui Radu, el nu înțelege încă nimic, dar o să-i spun când o să crească mai mare. -Frățiorului mai mic? -Da”.

Și la Muzeul de Arte am surprins o situație similară. Cele două vizitatoare pe care le-am văzut ne-au spus că este cam complicat să admire tablourile și sculpturile purtând măști.

„Nu este foarte comod, dar ne conformăm. Din considerentul că sunt pasionată de cultura noastră națională. Imediat când am văzut că e posibil de venit, am decis să fac o vizită”.

De ieri, și-a redeschis și Biblioteca Națională, spre bucuria studenților care aveau nevoie de informații pentru tezele de licență.

„Îmi trebuie informații pe care nu le găsesc decât în Bibliotecă, în librării nu sunt așa cărți”.

„Sunt studentă în ultimul an și am nevoie de niște surse de inspirație pentru teza de licență”.

Iar un cititor fidel ne-a spus că a cerut autorităților să permită bibliotecilor să activeze.

„Eu am sunat la Comisia care gestionează criza sanitară și am rugat măcar să dea voie pe două zile să lucreze biblioteca”.

Directoarea bibliotecii constată însă că numărul vizitatorilor este mic, mai ales pentru că sălile unde se află de calculatoarele sunt închise.

ELENA PINTILEI, DIRECTOAREA BIBLIOTECII NAȚIONALE: „Biblioteca Națională s-a străduit să ofere acces gratis la Internet prin rețeaua Wi-Fi, care este disponibilă în scuarul Bibliotecii Naționale”.

Conform normelor sanitare, cei care vor să intre la muzeu sau la bibliotecă trebuie neapărat să fie echipați cu măști și mănuși, iar la intrare să-și dezinfecteze mâinile. De asemenea, angajații instituțiilor urmează să verifice temperatura vizitatorilor și să limiteze numărul de persoane care intră într-o singură sală de expoziție.

De ieri, doritorii pot face vizite în muzeele din țară și în biblioteci
Reporter: Diana Popa
Imagine: Roman Bahnă

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram