Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) vine cu unele recomandări în scopul prevenirii cazurilor de intoxicații cu ciuperci. Mai exact, ANSA recomandă:
– Ciupercile proaspete să fie achiziționate doar din locuri special amenajate şi autorizate, care au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi care asigură condiţiile de igienă, etichetate și marcate corespunzător;
– Evitarea procurării produselor alimentare (ciuperci) din locuri neautorizate și anume din stradă de la persoane necunoscute care au strâns ciupercile din flora spontana (păduri), fapt ce poate duce la apariţia intoxicațiilor, punând în pericol sănătatea consumatorilor;
– Folosiți în alimentație doar ciupercile bine cunoscute;
– Consumul ciupercile crude, chiar și a celor cunoscute, este strict contraindicată;
– Respectarea regimului termic la depozitarea ciupercilor proaspete, inclusiv regimul de prelucrare termică.