În cadrul vizitei sale la Moscova, unde va participa la parada dedicată „Zilei Victoriei”, președintele Igor Dodon va discuta cu autoritățile ruse despre Acordul de credit are urma Federația Rusă să-l acorde Republicii Moldova, dar a fost declarat neconstituțional de Curtea Constituțională.

„Sunt câteva subiecte economice importante ce urmează a fi discutate. Referitor la trei subiecte deja am inițiat unele discuții. Aceste trei subiecte sunt creditul, autorizații pentru transportul internațional și prelungirea facilităților la exportul produselor din R. Moldova fără taxe după data de 1 iulie”, a declarat președintele la emisiunea „Contrapunct” de la postul de radio „Sputnik”.

Potrivit lui, împrumutul care trebuia să ajungă în Republica Moldova era prevăzut în bugetul Rusiei pentru anul curent.

Amintim că pe 7 mai Curtea Constituțională (CCM) a pronunțat hotărârea prin care a declarat neconstituțional Acordul de împrumut semnat de Republica Moldova cu Federația Rusă după ce mai mulți parlamentari le-au cerut magistraților CCM să verifice constituționalitatea mai multor prevederi din Acordului de împrumut semnat cu Federația Rusă, printre care articolele 2; 3.3; 7.2; 11.

Principalele prevederi ale Acordului care i-au nemulțumiți pe deputați au fost cele care prevedeau că agenții economici din Federația Rusă vor putea participa la licitații pentru lucrări de infrastructură în condiții nu mai proaste decât cei din Republica Moldova; faptul că anumite prevederi ale Acordului puteau să permită anumitor companii să ia credite de la bănci rusești, iar apoi statul să fie nevoit să întoarcă banii; faptul că în acord nu era indicată o instanță internațională unde să fie rezolvate eventualele litigii care vor apărea între părți etc.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!