/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Milioane de locuitori din Hong Kong ar putea primi cetățenie britanică. Boris Johnson anunță o posibilă schimbare a legislaţiei

03 iunie 2020, ora 09:38

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat marţi că va oferi paşapoarte câtorva milioane de locuitori din Hong Kong şi, posibil, acces la cetăţenia britanică dacă China va insista asupra impunerii noii legi privind securitatea naţională, scrie digi24.ro.

„Multe persoane din Hong Kong se tem că modul lor de viaţă, pe care China s-a angajat să îl menţină, va fi ameninţat” de această lege, afirmă Boris Johnson într-un editorial apărut în ediţia de miercuri a publicaţiilor The London Times şi South China Morning Post.

„Dacă China continuă şi aceste temeri se dovedesc justificate, Marea Britanie nu poate să ia la cunoştinţă cu indiferenţă şi să meargă mai departe; dimpotrivă, ne vom onora obligaţiile şi vom oferi o alternativă”, a mai spus premierul britanic, potrivit Agerpres.

Aproximativ 350.000 de persoane din Hong Kong deţin în prezent „paşaportul britanic pentru Teritoriile de peste Mări” care oferă acces fără viză în Marea Britanie pentru şederi de până la şase luni, a amintit Boris Johnson.

Circa 2,5 milioane de persoane ar putea fi eligibili pentru obţinerea acestui document care a fost eliberat locuitorilor fostei colonii britanice când insula a revenit Chinei, în 1997.

Adoptată de parlamentul chinez, dar încă nefinalizată, legea privind securitatea naţională prevede pedepsirea activităţilor separatiste, “teroriste”, subversiunea sau ingerinţele străine în afacerile teritoriului autonom chinez.

Această lege a fost gândită de Beijing după valul de proteste pentru libertate şi democraţie în Hong Kong şi a provocat reacţii pe plan internaţional, precum şi o reluare a protestelor în acest teritoriu autonom din sudul Chinei.

Cei care se opun creşterii influenţei Beijingului în Hong Kong susţin că noile măsuri legislative deschide calea unui regres fără precedent al respectării libertăţilor de care se bucură cetăţenii metropolei financiare de şapte milioane de locuitori.

Regimul de la Beijing s-a angajat, în momentul retrocedării acestui teritoriu de către britanici, să garanteze Hong Kong-ului o autonomie largă şi libertăţi conform principiului „o singură ţară, două sisteme”.

„Dacă China îşi impune legea de securitate naţională, guvernul britanic îşi va modifica legile privind imigraţia şi va permite oricărui deţinător al acestui paşaport, rezident în Hong Kong, să vină în Marea Britanie pentru o perioadă reînnoibilă de 12 luni şi să obţină alte drepturi, inclusiv dreptul la muncă, ceea ce îl aşează pe calea (spre obţinerea) cetăţeniei”, precizează Boris Johnson.

Impunerea noii legi în domeniul securităţii „ar restrânge libertăţile şi ar reduce în mod substanţial autonomia” Hong Kong-ului, mai scrie premierul britanic.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram