/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

În weekend, unii preoți nu vor face slujbe în cimitire și îi îndeamnă pe oameni să-și pomenească morții doar la biserică

missing
04 iunie 2020, ora 17:26

Pentru că situația privind răspândirea infecției cu coronavirus devine tot mai complicată de la o zi la alta, mai mulți primari din țară îi îndeamnă pe oameni să fie conștienți de pericolul virusului, iar de Blajini să își pomenească morții acasă. Cu același apel vine și protopopul de Rezina, Igor Cojocari, care spune că în urma consultărilor cu preoții din protopopiat, a fost luată decizia ca anul acesta, morții să fie pomeniți doar la biserică.

„Preoții bisericii din oraș, au fost în cimitir, ( fără prezența enoriașilor ) unde am făcut pomenirea celor adormiți. Cunoaștem că pomenirea morților a fost amânată pentru zilele de 6 , 7 și 8 iunie, în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt, dar această decizie a fost luată în contextul că această pandemie va trece și lucrurile vor reveni la normal. Din păcate nu este așa și noi trebuie în continuare să fim prudenți și să avem grijă de sănătatea noastră și a celor din jur, ori, anume părinții noștri, sau persoanele în etate sunt cele cu risc sporit de infectare”, a anunțat protopopul.

„Reieșind din cele spuse, în urma consultărilor cu preoții bisericii din oraș am decis că pomenirea morților LA CIMITIR , NU VA AVEA LOC, iar în zilele următoare de odihnă (6,7,8 iunie) sărbătorim Duminica Mare sau Pogorârea Duhului Sfînt. În aceste zile, în biserica din oraș , se va oficia Sf. Liturghie în cadrul căreia se face pomenirea celor adormiți. Cei care doresc pot transmite pomelnicul sau fi prezenți la rugăciuni în biserică. Biserica rânduiește zile de pomenire generală a răposaților în biserici dar și particular acasă, iar prezența noastră la mormintele celor plecați de printre noi nu trebuie să fie legată numai de o zi în an”, este mesajul protopopului Igor Cojocari.

O decizie similară a fost luată și în satul Vorniceni, raionul Strășeni, acolo unde preotul nu va oficia slujbe de pomenire la cimitir.

Iar primarul de la Hâncești, Alexandru Botnari le sugerează locuitorilor orașului să îi pomenească pe cei dragi altfel decât în cimitire.

„În legătură cu modificarea celebrării Sărbătorii Paștele Blajinilor pe 7-8 Iunie, îndemnam toți cetățenii să se abțină de la vizitarea mormintelor din cimitirele mun. Hîncești pentru pomenirea celor adormiți, luând în considerare creșterea considerabilă a numărului de infectați cu COVID-19. Rugăm toți locuitorii să fie responsabili și înțelegători, pentru evita răspândirea virusului COVID-19, din considerente că pomenirea poate fi efectuată și prin alte modalități, nu doar cu prezența în cimitire”, este mesajul lui Alexandru Botnari.

Pimarul de Sângerei, Arcadie Covaliov se teme că după Paştele Blajinilor, numărul cazurilor de COVID-19 în oraş ar putea creşte rapid.

“Reieșind din starea epidemiologică pe care o avem în oraş suntem îngrijoraţi. Noi, autorităţile locale propunem interzicerea în zilele de 6, 7 şi 8 iunie orice activitate religioasă în cimitirele din oraşul Sîngerei şi satul Vrăneşti chiar dacă la nivel central s-a permis”, a scris pe Facebook primarul oraşului Sângerei, Arcadie Covaliov.

Și edilul capitalei, Ion Ceban, îndemană oamenii să sărbătorească Paștele Brajinilor acasă, pentru a evita aglomerările și pentru a reduce riscul de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

Amintim că mai mulți primari de orașe pledează adoptarea unei decizii de către Comisia Situații Excepționale a Republicii Moldova care să interzică activitățile religioase în zilele de 7 și 8 iunie, cel puțin în cimitirele din toate orașele, se arată într-un comunicat al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram