/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ În ciuda îndemnurilor de a nu sărbători Blajinii, zeci de oameni au mers la Piața Centrală să cumpere pomeni

04 iunie 2020, ora 23:09

Chiar dacă au pomenit deja morții în aprilie, unii moldoveni se pregătesc să meargă și de această dată la cimitire. Ca să fie în rând cu lumea, ne-a spus aceștia. Așadar, au venit la piață ca să-și cumpere tot de ce au nevoie pentru Paștele Blajinilor. Nu i-au convins nici îndemnurile autorităților de a sta acasă, din cauza coronavirusului.

Una dintre cele mai aglomerate regiuni din Piața Centrală a fost zona în care erau vândute veselă, lumânări și flori artificiale.

„Facem și mâncare și cumpărături, farfurii, pahare, șervețele. Numaidecât ne ducem, aprindem candelele, dăm pomene și atât. Nu avem de stat acolo, că nu trebuie de stat la masă, vedeți că cu boala asta nu se poate”.

„Trebuie să plecăm. Să nu uităm de ei, că își vor aduce aminte de noi”.

Iar unii ne-au spus că în pofida interdicțiilor, au sărbătorit Paștele Blajinilor încă în aprilie, dar vor merge la cimitir și în acest weekend, ca să fie în rând cu lumea.

„Am mai făcut atunci când a fost și acum a doua oară”.

„Paștele Blajinilor eu l-am făcut când a fost. Pe cine am găsit atunci în jur, am dat câteva dulciuri, un șervețel, o cănuță”.

Alții însă vor boicota cimitirele, pentru că le este frică, însă nu și de aglomerația din piață.

„Am o frică oarecare. Mai am și diabet zaharat, hipertensiune. O să dau la vecini ce o să pot și cu asta o să se termine”.

„Nu o să mergeți la cimitir? De ce? -Îmi e frică”.

„Ne temem cu bolile astea… -Nu o să mergeți la cimitir? -Nu”.

Comercianții însă se plâng că au vânzări slabe și își amintesc cu nostalgie de anii trecuți.

„De Blajini nu mai cumpără lumea… Așa între rude dau o pomană, dar nu se duc la cimitir. Vânzările sunt proaste”.

Clar că nu-s așa cum au fost anii trecuți. Mul mai puțini. Au interzis să aducă pomene la cimitire, de aceea”.

Totuși, deși accesul în cimitire va fi permis, responsabilii îndeamnă oamenii să rămână acasă.

ION CEBAN, PRIMAR GENERAL: „Haideți să nu riscăm și să nu mergem la morminte. Eu cred că puteți să faceți acest lucru și apelez la ajutorul fiecăruia. Pericol există să nu avem suficiente locuri în spitale, chiar dacă sunt dotate de către municipalitate”.

De mâine și până pe 9 iunie, transportul privat nu va fi lăsat pe teritoriul cimitirelor din capitală. În zilele în care va fi marcat Paștele Blajinilor, nici transportul public nu va circula. Totodată, Primăria a interzis consumul de produse alimentare și al băuturilor alcoolice pe teritoriul cimitirelor, dar și comerțul ambulant stradal în teritoriul adiacent. Între timp, mai multe biserici din țară anunță că nu vor face slujbe de pomenire în cimitire.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram