/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/DOC/ Avocatul Poporului, cere reexaminarea legii prin care s-a anulat BAC-ul pentru a exclude unele tratamente discriminatorii

missing
05 iunie 2020, ora 18:18

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, solicită reexaminarea unor prevederi ale Legii privind anularea examenelor naţionale de absolvire a programelor de studii în învăţământul general, sesiunea de examinare 2020, în vederea excluderii unor tratamente discriminatorii. O scrisoare în acest sens a fost expediată a președintelui Parlamentului, prim-ministrului și ministrului Educației, Culturii și Cercetării.

Mai exact, Ombudsmanul solicită „anularea examenelor naţionale de absolvire a programelor de studii în învăţământul general – și față de restanţierii din anii precedenţi, persoanele care au finalizat programa de liceu în instituţiile de învăţământ superior, care s-au înscris pentru a susţine examenul în sesiunea de examene 2020 şi persoanele care au solicitat susţinerea examenului de bacalaureat în regim de externat”.

În forma actuală, unele prevederi ale Legii menționate anterior, în opinia Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, sunt contradictorii și neracordate, creează o situaţie confuză, discriminatorie şi contrară principiilor generale. Or, în temeiul art. 4, alin. (2), lit. a) al Codului Educaţiei Republicii Moldova, statul asigură prin politica sa în domeniul educaţiei „dreptul fundamental la educaţie, indispensabil pentru exercitarea celorlalte drepturi ale omului ”.

Astfel, tinerilor care nu vor fi eliberați de la susţinerea examenelor naţionale le va fi încălcat nu doar dreptul fundamental la educaţie (deoarece nu vor putea accede la învăţământul superior), ci și cel la sănătate. Aceasta deoarece riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 este egal şi iminent pentru toate categoriile de absolvenţi ai învăţământului general, iar politica statului în domeniul educaţiei trebuie să fie una general aplicabilă şi nediscriminatorie.

În contextul circumstanţelor expuse, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului își reiterează propunerea privind modificarea prevederilor analizate în adresarea sa, în conformitate cu standardele internaţionale, şi solicită reexaminarea acestora în vederea excluderii oricăror tratamente discriminatorii admise prin adoptarea Legii privind anularea examenelor naţionale de absolvire a programelor de studii în învăţământul general, sesiunea de examinare 2020.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram