/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

În plină pandemie, avocații nu se simt protejați când merg în instanțe. Spun că ar putea refuza să participe la ședințe de judecată

05 iunie 2020, ora 13:47

Uniunea Avocaților din Moldova se declară îngrijorată de numărul mare de infecții cu coronavirus printre membri. Într-o declarație publică, Uniunea subliniază că în instituțiile de drept lipsesc măsurile de precauție împotriva Covid – 19 și solicită autorităților să îi protejeze pe avocați, care până acum, s-ar fi îmbolnăvit în număr mare.

„O dată cu expirarea termenului regimului de urgenţă în ţară şi respectiv reluarea activităţii tuturor instituţiilor statului, mai cu seamă cele de drept, numărul de infectări în rândul avocaţilor cu Covid -19 este în creştere”, se menționează în declarația Uniunii Avocaților.

Avocații se arată indignați de felul în care autoritățile (nu) îi protejează pe avocați în cadrul procedurilor juridice.

„Creşterea numărului de infectări în rândul angajaţilor din cadrul instanţelor de judecată, Centrului Naţional Anticorupţie şi în rândul procurorilor, reprezintă nemijlocit şi un focar de infecție pentru avocaţi, care nefiind informaţi şi protejaţi, devin vulnerabili în faţa virusului”, susțin membrii Uniunii Avocaților.

Avocații atrag atenția asupra faptului că „tăinuirea existenţei unui focar în cadrul unei instituţii, permiterea circulaţiei persoanelor în cadrul instituţiei fără a purta mască şi mănuşi, lipsa verificării la intrare a stării de sănătate a persoanelor, precum şi organizarea examinării dosarelor în masă, fac ca situaţia să devină una periculoasă pentru sănătatea avocaţilor şi a familiilor lor”.

„Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova, solicită în mod public din partea Comisiei Naţionale Extraordinare în Sănătate Publică,  Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, dar şi a altor instituţii abilitate, să intervină şi să asigure protecţie maximă pentru participanţi şi beneficiarii serviciilor publice din cadrul instituţiilor de drept.

Mai mult, avocații susțin că ar putea să refuze să participe la ședințele de judecată, în aceste condiții de pandemie, în care nu se simt protejați.

„Neimplicarea autorităţilor la acest capitol, inevitabil face ca Uniunea Avocaților să ia atitudine, prin informare masivă a avocaţilor cu privire la igienă precară din cadrul instituţiilor şi până la îndemnarea de a nu participa la acţiunile planificate în cadrul instituţiilor de drept”, se subliniază în declarația Uniunii Avocaților.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram