/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Autorități în sănătate: Cu așa statistici alarmante, R. Moldova devine una dintre cele mai afectate țări din regiune

missing
05 iunie 2020, ora 21:30

Cu așa statistici alarmante, Republica Moldova devine una dintre cele mai afectate țări din regiune. O recunosc deja și autoritățile din domeniul sănătății, care anterior afirmau că situația esre sub control și cereau jurnaliștii să nu inducă lumea în eroare. Responsabilii au mai declarat că unele restricții au fost ridicate prea devreme, dar dau vina pe anumite presiuni din afară.

NICOLAE FURTUNĂ, DIRECTOR ANSP: „Suntem nu departe cea mai infectată țară, dar avem indicatori mult trecuți de către alte țări din regiune. Mortalitatea raportată la aceste 317 cazuri de deces, constituie 90 la un milion de populație. Avem indicatori sporiți față de alte țări din regiune”.

Directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică mai recunoaște că unele restricții au fost anulate sub presiune și că decizia a fost prematură.

NICOLAE FURTUNĂ, DIRECTOR ANSP: „Am pus problema că astăzi este prematur să relaxăm unele activități, dar ați văzut pressingul cu care ne-am pomenit cu Piața Centrală, patentari, HORECA, biserică. 21:44-21:46 Din păcate nu am fost auziți”.

Funcționarul însă a fost contrazis de Ministrul Sănătății, care a declarat că restricțiile nu pot fi păstrate până la nesfârșit și că trebuie să ne obișnuim să trăim cu virusul.

VIORICA DUMBRĂVEANU, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: „La nesfârșit, nicio țară pe care am putea să o analizăm nu a menținut situația de urgență și măsurile restrictive determinate”.

Și, în timp ce prim-ministrul a scris dimineață că (screen 1) mai avem locuri în spitale doar pentru următoarele cinci zile, reprezentații ministerului Sănătății nu au confirmat această informație.

SVETLANA LUPU, ȘEFA DIRECȚIEI ASISTENȚĂ SPITALICEASCĂ: „Numărul de paturi disponibile în spital este o cifră flexibilă, în funcție de situația epidemiologică. Cu adevărat, acum avem un număr suficient de paturi. Problema e că distribuirea locurilor e neuniformă”.

Cât despre faptul că unii oficiali, printre care președintele Igor Dodon, nu poartă mască în timpul vizitelor publice, șeful de la ANSP spune că regulile trebuie respectate de toată lumea.

NICOLAE FURTUNĂ, DIRECTOR ANSP: „Noi chiar nu am divizat lumea după funcții și după nu știu care criterii, care să poarte mască și care nu, care să meargă la întruniri și care nu”.

Însă chiar astăzi Igor Dodon s-a lăudat că săptămânal se întâlnește cu mii de oameni pe timp de pandemie.

IGOR DODON, PREȘEDINTE: „Eu în fiecare săptămână am contact direct, chiar în condiții de pandemie, cu sute și mii de persoane. Nu mă tem să merg să discut cu un om simplu, să merg la un veteran, să mă duc la spital”.

Conform ultimelor date prezentate de Ministerul Sănătății, rata de contagiozitate în ultima săptămână a crescut de la 0.99 la 1.18. De asemenea a crescut și rata de atac printre medici. La moment, aceasta constituie 4,3, ceea ce înseamnă că fiecare al patrulea medic este infectat cu noul tip de coronavirus.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram