/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Cronologie: 8 iunie 2019 vs 8 iunie 2020. Un an de la răsturnarea regimului Plahotniuc

missing
08 iunie 2020, ora 10:20

Astăzi, 8 iunie, se împlinește un an de la răsturnarea regimului Plahotniuc. Pe 8 iunie 2019, Blocul ACUM (PAS, PPDA) și PSRM semnau un acord de înțelegere temporară, ce prevedea inclusiv votarea unui pachet de legi antioligarhic. Potrivit documentului, lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, devenea președintă a Parlamentului, iar președinta PAS, Maia Sandu – premier al țării. 

Atunci, deputații PAS, PPDA și PSRM au convenit că vor susține prin vot mai imulte legi și hotărâri, inclusiv declarația privind capturare instituțiilor de stat, demiterea șefilor SIS și CNA, modificara legii cetățeniei și altele.

Ulterior, Curtea Costituțională a emis mai multe hotărâri prin care toate legile și hotărârile din acea zi au fost declarate neconstituționale. Mai târziu, CCM și-a anulat deciziile și avizele din perioada 7-9 iunie prin care declara că termenul Parlamentului ales pe 24 februarie a expirat, că noua majoritate PSRM-ACUM se afla în afara legii și în imposibilitate de a forma Guvernul legitim.

În aprilie anul acesta, președintele Curții Constituționlae, Vladimir Țurcan a fost demis din funcție, primind vot de neîncredere din partea magistraților CCM. Domnica Manole a fost aleasă președintă a CCM.

În zilele următoare după 8 iunie 2019 au urmat proteste ale Partidului Democrat și susținătorilor formațiunii. Pe 9 iunie, aceștia au mers la Președinție unde au aruncat curcani peste gard și au cerut demisia lui Igor Dodon.

Pe 14 iunie, după câteva zile de proteste, PDM anunța că cedează puterea.

În aceeași zi, după ședința Consiliului Național Politic al PDM, Plahotniuc a plecat din țară. Oligarhul ar fi mers cu o mașină până în regiunea transnistreană, de unde a mers la Odesa, iar de acolo ar fi zburat cu un avion privat.

În prezent, nu se cunoaște locul exact al aflării lui Vlad Plahotniuc. Se spune însă, că oligarhul ar fi la Miami, SUA. Acesta se află în căutare internațională. Asta după ce la începutul lunii octombrie, oamenii legii anunțau despre un dosar intentat în Republica Moldova pe numele lui Vlad Plahotniuc, în care acesta este cercetat pentru spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

Pe 18 mai anul curent, actualul procuror, Alexandru Stoianoglo, desemnat prin concurs la sfârșitul anului trecut, anunța că Vlad Plahotniuc este unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. 

„Dispunem de probe incontestabile care indică că anume cetățeanul Plahotniuc este beneficarul banilor obținuți sub formă de credit de la BEM, prin intermediul grupului Șor, acoperit în consecință de mijloace ale BNM – în total, peste 100 de milioane de dolari americani. Suma a fost direcționată spre cumpărarea pachetului de acțiuni al unei bănci, clădiri, compania de asigurări ASITO, Casa Modei, Hotelul Național”.

Alexandru Stoianoglo a mai subliniat că în privința lui Vlad Plahotniuc va fi adoptată o nouă ordonanță de punere sub învinuire și se va cere SUA extrădarea acestuia.

„I se vor încrimina trei capete de acuzare și anume: crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani. Imediat ce actele vor fi traduse în limba engleză, vor fi expediate autorităților competente ale SUA pentru a fi extrădat și tras la răspundere în RM”, a adăugat procurorul general.

În decursul unui an de la acele evenimente, în Republica Moldova s-au schimbat două guverne. După doar cinci luni de la acel acord ACUM – PSRM, pe 12 noiembrie 2019, Cabinetul de miniștri condus de Maia Sandu a fost demis printr-o moțiune de cenzură înaintată de deputații…socialiști. I-au ajutat cu voturi democrații, dați jos de la guvernare în iunie anul trecut.

Socialiștii au declanșat procedura de demitere a Guvernului după ce Maia Sandu și-a angajat răspunderea pentru un amendament la Legea Procuraturii ce i-ar fi permis să propună Consiliului Superior al Procurorilor o listă scurtă cu candidați la funcția de procuror general.

PDM a revenit la guvernare după demiterea Guvernului Sandu, alături de socialiști, creând un nou Executiv. Premier al țării a devenit în noiembrie 2019 Ion Chicu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul condus de Pavel Filip.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram