/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Au fost clasate sau s-a încetat procesul penal. Nouă din cele 38 de dosare pretins politice, revizuite

09 iunie 2020, ora 09:52

Procuratura Generală informează că în cazul a nouă dosare din cele 38 pretinse politice a fost luată o decizie. Astfel, s-a decis clasarea dosarelor penale în privința Ludmilei Kozlovska, Valentin Eșanu, Nina Cereteu, Andrian Borș. În cazul lui David Davitean s-a clasat un singur dosar, pe capătul de acuzare vizând tentativa de omor al lui Gherman Gorbunțov.

S-a decis revocarea măsurii preventive (arestul preventiv) și clasarea dosarului de căutare în privința Anei Ursachi. A fost emisă sentință de încetare a procesului penal în privința lui Valentin Eșanu

Dosare aflate la faza de executare a pedepsei:
• Procuratura a deschis procedura de revizuire a procesului penal în privința Olgăi Punga și a inițiat procedura de suspendare a executării pedepsei;
• Procuratura a intervenit în favoarea condamnatului Safarmatov Arslan cu recurs în anulare, solicitând suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoarea în privința acestuia (combatant, cu grad de invaliditate), însă prin decizia Curții Supreme de Justiție recursul a fost respins. Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Buiucani examinează, în prezent, cererea acestuia de revizuire a dosarului penal.

Potrivit Procuraturii, instanțele de judecată urmează să se pronunțe în curând și pe celelalte cauze penale, aflate pe rol. Deocamdată, soluții pe aceste dosare nu au fost adoptate, ședințele fiind amânate din cauza regimului special de activitate al acestora.

Printr-o dispoziție emisă de Procurorul General, în februarie curent, a fost instituit un Grup de control și monitorizare a unor dosare concrete și asta după ce instituția a luat act de Declarațiile și Raportul APCE, declarațiile unor organizații neguvernamentale, activiști civici, reprezentanți ai partidelor politice, dar și adresările parvenite pe adresa Procurorului General, din care rezulta o listă de dosare, care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane.

Grupul a evaluat și continuă să evalueze fiecare dosar, inclus în listă, aflat atât la faza de urmărire penală, cât și în cea judiciară sau, după caz, de executare. Ulterior, informațiile sunt dezbătute și analizate de conducerea Procuraturii, împreună cu procurorii de caz.

De asemenea, Procuratura Generală a luat act de sugestiile avocaților unor persoane pretins persecutate politic și a decis antrenarea apărătorilor acestora în procesul de evaluare a dosarelor.

În acest sens, avocaților persoanelor pretins a fi urmărite politic li s-a solicitat să prezinte în adresa Procurorului General informații sintetizate, cu expunerea tuturor argumentelor și probelor care ar confirma pretinsa urmărire politică și pretinsele încălcări de lege, admise de organul de urmărire penală, procurori, judecători și alte aspecte relevante ce țin de administrarea, analiza și aprecierea probelor pe caz și care ar putea răsturna poziția, și concluziile procurorului, expuse în rechizitoriu.

Informațiile părții apărării sunt examinate de către Grupul de control, procurorul de caz sau procurorii care susțin acuzarea de stat urmând a lua în calcul concluziile Grupului, asigurând obiectivitatea și echitabilitatea procesului judiciar, în conformitate cu art.6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram