Guvernul a avizat astăzi negativ proiectul de lege al doi deputați PAS, Mihai Popșoi și Dan Perciun, care prevede modificarea acordării pensiilor după principii noi, potrivit cărora nu vor mai exista pensii foarte mari și din cele extrem de mici. În opinia executivului, această inițiativă încalcă principiile care stau la baza funcționării sistemului de asigurări sociale.

„În sistemul public de asigurări sociale, pensia este un drept bănesc acordat corelativ obligaţiilor privind plata contribuţiilor de asigurări sociale de stat. Inițiativa legislativă nu poate fi susținută dat fiind faptul că se încalcă principiile care stau la baza organizării și funcționării sistemului de asigurări sociale precum și dat fiind faptul că există un risc vizavi de sustenabilitatea financiară a sistemului de asigurări sociale”, a declarat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Pachetul legislativ al celor doi deputați propune instituirea unui plafon al mărimii pensiei pentru limita de vârstă de cel mult cinci salarii medii pe economie și plafonarea părții salariului de pe care un angajator va plăti contribuții la bugetul de asigurări sociale, din nou plafonul fiind cinci salarii medii pe economie.

De asemenea, proiectul propune și schimbarea sistemului de pensionare a judecătorilor, care ar urma să iasă la pensie la 63 de ani, după o vechime în muncă de 20 de ani, și nu de 12 ani și jumătate, așa cum este acum.

Judecătorii s-ar putea pensiona mai târziu și ar putea fi lipsiți de indemnizații de concediere. Doi deputați PAS au prezentat pachetul legislativ ”Pensii corecte pentru toți”

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!