/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ În această perioadă, la grele încercări sunt supuse familiile în care cresc copii cu dizabilități

10 iunie 2020, ora 21:26

În timp ce sistemul medical este concentrat pe pacienții cu noul coronavirus, o altă categorie de persoane, care la fel are nevoie de ajutor calificat, se simte dată uitării. Este vorba de pacienții cu diferite tipuri de dizabilități. Îngrijirea lor a devenit și mai complicată în această perioadă, pentru că apropiații lor nu au putut ajunge la specialiști sau nu puteau face rost de medicamentele necesare.

Băiatul Victoriei are o dizabilitate psiho-socială, din cauza căreia are nevoie tot timpul de ajutor medical. În caz contrar, riscă să facă crize de epilepsie, care pot duce chiar și la comă. Însă, pe perioada pandemiei, familia a fost nevoită să se descurce cu forțele proprii.

VICTORIA ȘOPRONCU, MAMA UNUI COPIL CU DIZABILITĂȚI: „Eu mă tem să mă gândesc ce s-ar întâmpla… Slavă Domnului că am studii medicale și pot cumva să intervin când apare o urgență. Nu pot să ajung la doctor acum”.

Pentru a-l menține cât de cât în formă, Victoria a fost nevoită să-i administreze medicamente expirate, întrucât pastilele de care avea nevoie nu puteau fi găsite în Republica Moldova. Putea să le ia din România sau Rusia, însă hotarele erau închise.

VICTORIA ȘOPRONCU, MAMA UNUI COPIL CU DIZABILITĂȚI: „A fost imposibil să-l găsesc în farmacii cu termenul valabil, abia în luna mai l-am găsit cu termen bun. Mi l-au eliberat gratis, uitați-vă, zece cutii, doar că el e expirat”.

Și pentru familia Doinei această perioadă este una dintre cele mai dificile. Fiica ei mai mare, Alexandra, suferă de sindromul Rett, o afecțiune genetică foarte rară. Fata are nevoie constant de proceduri și activități de reabilitare, pentru a nu-și pierde abilitățile de bază. Iar, pandemia a însemnat pentru ea un pas înapoi.

DOINA LOSEȚCHI, MAMA UNUI COPIL CU SINDROMUL RETT: „Mi-e frică să nu trebuiască să o iau de la capăt cu ea, la capitolul aglomerație, transport public. Ea des stă la ușă, trage de ușă pentru că știe că trebuie să plece afară, că vrea să se plimbe”.

Spitalul a devenit cea mai mare frică a lor, întrucât Alexandra suferă de mai multe maladii cronice. Timp de trei luni, aceasta nu a putut ajunge la vreun specialist când era nevoie, iar medicul de familie nu a activat.

DOINA LOSEȚCHI, MAMA UNUI COPIL CU SINDROMUL RETT: „Toată medicina e axată pe Covid, noi chiar nu mai existăm. Și așa suntem pe cont propriu”.

Și pentru copiii cu sindromul Down pandemia este o perioadă cu multe provocări. În lipsa centrelor educaționale și de sport, părinții au fost nevoiți să se adapteze și să devină chiar ei specialiști. Așa s-a întâmplat și în cazul Ludmilei, care a remarcat că în această perioadă fiica ei a atins succese remarcabile. A învățat să mănânce ca maturii, i-au ieșit doi dinți, așteptați de mult timp, și a gustat, în premieră, din căpșuni.

LUDMILA ADAMCIUC, MAMA UNUI COPIL CU SINDROMUL DOWN: „Am stat mai mult în casă și tata a petrecut timp cu noi. Ceea ce se observa, Betty era mai fericită. Încerca să ne surprindă tot mai mult și mai mult. 06:40-06:44 În această perioadă, Betty a început să spună tata și mama”.

Și Emma, o fetiță de doi ani, nu a rămas în urmă. Acesta trebuia să înceapă în mai un nou curs de reabilitare, dar încât virusul i-a stricat toate planurile, reabilitarea a avut loc acasă.

Bravo! E foarte frumos!”

LUDMILA GROISMAN, MAMA UNUI COPIL CU SINDROMUL DOWN: „Avem nevoie de logoped, psihopedagog și kinetoterapia, ca să învețe careva mișcări noi, abilități. Acolo e rând, așteptăm mult timp, odată la trei luni ne înscriem din timp pentru că sunt foarte mulți copii”.

Am solicitat o reacție și de la Ministerul Sănătății, pentru a afla ce măsuri au fost luate pentru a ușura viața copiilor cu dizabilități pe timp de pandemie, dar nu am primit, deocamdată, un răspuns. Conform datelor oficiale, în Republica Moldova peste 176 de mii de oameni au cel puțin o dizabilitate, dintre care peste zece mii sunt copii.

Reporter: Diana Popa

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram