/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ Vila prezidențială de la Condrița costă statul peste un milion de lei pe an

missing
10 iunie 2020, ora 20:43

Întreținerea vilei prezidențiale de la Condrița ne costă lunar aproximativ 100 de mii de lei sau puțin peste un milion de lei pe an. Informația, care în tot acest timp era ținută departe de ochii presei, a fost oferită pentru TV8, ca răspuns la o solicitare oficială. Recent, în emisiunea sa online, Igor Dodon s-a lăudat că a făcut diferite lucrări în complexul prezidențial, însă investițiile majore nu au fost făcute din bani publici.

Mihaela DICUSAR, REPORTERĂ TV8: „Vila prezidentiala din Codrii Moldovei se află după acest gard imens. Porțile sunt vegheate și de cîțiva ofiteri de pază. Reședința de vacanță, situată la o distanta de 35 de kilometri de capitala, se indinde pe o suprafata de peste 500 de hectare.”

În timp ce filmam complexul prezidențial, ofițerii care păzesc clădirea și intrările au luat la rost echipa TV8.

„- Serviciul pază președinte și vă rog să scriu și… Care este problema pentru că noi nu am cerut permisiunea de a intra pe teritoriu? Noi răspundem atât pe teritoriu cât și teritoriul aferent. Un accident aici, filmări.”

„De ce ne-ati filmat?”

Despre costurile de întreținere a vilei prezidențiale, jurnaliștii aflau, de fiecare dată, doar după ce făceau solicitări de informații. Și pentru cheltuielile pentru anul 2019, dar și din anul curent, TV8 a aflat tot după ce a cerut acest lucru de la Președinție. În răspunsul pe care l-am primit ieri, de la adjunctul secretarului general al Aparatului Președintelui, se spune că anul trecut întreținerea complexului de la Condrița a costat bugetul de stat peste un milion de lei. Și în primele patru luni din acest an deja au fost irosite aproape 370 de mii de lei.

Recent, în propria sa emisiune, șeful statului s-a lăudat că a făcut ordine în vilă, pe care ar fi găsit-o într-o stare deplorabilă atunci când a devenit președintele țării.

Igor DODON, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:„Când am fost ales președinte am făcut ordine, vreau să vă spun, pentru că o să fie speculații, investitii majore din bugetul de stat nu au fost făcute”.

„Castraveti de la presedinte din seră. Am pus irigare dupa cum vedeti irigare artificala. Ca la niste gospodari. Eu cred că fiecare gospodar poate să-si facă o sera acasă.”

În anul 2016, când Igor Dodon a obținut mandatul de președinte, întreținerea vilei de la Condrița a costat puțin peste două milioane de lei. Conform bugetului aprobat pentru anul 2020, pentru activitatea Președinției au fost alocate 35,5 de milioane de lei, cu 2, 3 milioane mai mult decât în anul precedent. Igor Dodon a argumentat creșterea sumei prin faptul că angajații au trecut în clădirea renovată, pentru care sunt nevoie de mai mulți bani pentru a o întreține.

Reporter: Natalia GHEȚU, Mihaela DICUSAR
Imagini: Sergiu CIUBARU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram