Odată cu numărul tot mai mare de îmbolnăviri, munca lucrătorilor medicali este din ce în ce mai extenuantă. De mai bine de trei luni, aceștia lucrează aproape fără întrerupere, în condițiile dure și fără să-și vadă familia. Nu doar indiferența populației îi sufocă, dar și echipamentele de protecție. Costumele în care stau ore în șir sunt ca adevărate saune, iar când și le scot sunt uzi din cap până-n picoare.

ANATOLIE MALCOV, EX-ȘEF SECȚIA COVID-19 DIN CAHUL: „Oamenii pur și simplu nu rezistă. Costumele care sunt și care ar permite corpului să respire nu sunt. Costumele pe care le-am primit acum, după ce le îmbraci, peste 10 minute, te sufoci. Apa cade picături în jos și se adună acolo”.

Pentru a rezista cât de cât condițiilor actuale, la Institutul de Medicină Urgentă angajații activează după un program special, ca să nu fie nevoiți să petreacă mult timp în costumele de protecție.

Adrian BELÎI, șef terapie intensivă IMU: „Este foarte greu. Noi am redus durata de aflare în foc a medicilor. Echipele se schimbă mult mai des. Dar asta este doar o soluție temporară”.

Alți medici spun că nu au timp să se gândească la confortul lor, în condițiile în care au de salvat o mulțime de vieți.

Alexandru BOTEZATU, șeful secției de terapie Intensivă la Spitalul clinic Republican: „Nu reușim să ne gândim la temperatura de afară atâta timp cât ne facem griji pentru viața pacientului. Trebuie să acordăm ajutor medical și să facem față situației. Suntem pregătiți pentru orice provocare”.

Alex MACOVEI, REPORTER TV8: „Între timp, am încercat să discutăm și cu medicii de pe ambulanțe, despre cum este să muncească în costumele sufocante, ore în șir, pe vreme de caniculă. Am venit la Centrul Covid, unde vin ambulanțele cu pacienții suspecți, dar nu am fost lăsați să intrăm pe teritoriul instituției. La telefon, directorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească ne-a spus să lăsăm în pace lucrătorii medicali, pentru că și așa au mult de lucru și nu au timp pentru interviuri.”

Despre extenuarea medicilor, a scris Ala Nemerenco, fost ministru al Sănătății în Guvernul Sandu. Aceasta a publicat câteva mesaje pe care le-a primit de la unii lucrători medicali în care se plâng că sunt atât de extenuați încât se roaga, în genunchi, să se termine garda și să plece acasă.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!