/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Terenurile de joacă, pline de părinți și copii, în pofida recomadărilor autorităților privind protecția de COVID-19

12 iunie 2020, ora 22:54

Terenurile de joacă vor fi din nou îngrădite capitală. Unele locuri deja au fost marcate cu benzi restrictive, prin care părinții și copiii sunt îndemnați să le evite. Anunțul a fost făcut de primarul general, care spune că, în această perioadă, spațiile pot fi surse de infectare cu noul coronavirus. În pofida restricțiilor, terenurile pe care le-a filmat echipa TV8 astăzi erau pline de copii, iar părinții spun că nu-i pot ține în casă, mai ales în aceste zile toride.

MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8: „În timp ce unele terenuri de joacă din curțile blocurilor din capitală au fost închise, altele rămân în continuare nesigilate. Semn că micuții au undă liberă pentru distracții”.

Unii părinți, care erau cu picii la un terenul de joacă din sectorul Rîșcani, ne-au spus că nu își fac prea multe griji: „Nu cred că e periculos. Dar sunt mulți copii, toți pun mâinile. Nu ne temem. În fiecare zi ne plimbăm, fără mască. Dacă sincer, chiar nu prea cred că este acest virus; „Noi tot nu credem. Ne plimbăm în fiecare zi. Slavă Domnului! Dacă vor închide, unde o să vă jucați, plimbați?  Vom pleca la țară”.

Alți părinți însă evită terenurile de joacă și încearcă să găsească spații alternative pentru a-și distra copiii: Ne plimbăm în parc, dar ne străduim să evităm aglomerațiile de oameni. La terenuri nu mergem. Securitatea noastră și a celor dragi e pe primul loc. Ne plimbăm în parc când sunt puțin oameni”; „La teren nu puteți… Dacă e interzis, nimeni nu vrea să agațe o amendă. E și periculos, nimeni nu vrea să riște. În parc nu e periculos? Păstrăm distanța. Nu stăm mult.”.

Astăzi, primarul general a anunțat că terenurile vor fi sigilate. La fel, a fost și la începutul lunii martie, când epidemia abia își arăta fața. Într-o postare pe Facebook, edilul a scris că decizia vine după ce s-a atestat o creștere a numărul cazurilor de infectare cu COVID-19: „Aceste terenuri prezintă pericol pentru sănătatea copiilor și există un risc mai mare de infectare cu coronavirus. În ultima perioadă, aceste locuri au devenit aglomerate, iar cetățenii nu conștientizează pericolul. Rog toți părinții, dar și pe toți ceilalți, să nu rupă aceste benzi pentru siguranța dumneavoastră”, a mai scris Ion Ceban, sugerându-le părinților să facă plimbări în aer liber și să respecte recomandările specialiștilor.

Și tot din cauza numărului în creștere, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că va difuza mesaje audio despre riscurile infecției și cum poate fi prevenită: „Poate prin difuzarea acestor mesaje către cetățeni, ajungem la multă lume”.

Nu este clar care va fi soarta havuzului muzical din sectorul Botanica, lansat tot în plină pandemie, de către primarul general săptămâna trecută. Aseară, de exemplu, acolo se îmbulzeazu zeci de copii, înconjurați de părinții sau bunici.

Pentru nerespectarea regulilor sanitare, persoanele fizice riscă amenzi de până la 25 de mii de lei, iar agenții economici – 75 de mii. De la instituirea stării de urgență și până acum, oamenii legii au aplicat amenzi de aproape 50 de milioane de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram