/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Din cauza epidemiei de COVID-19, turiștii au renunțat la excursii în rezervația naturală „Pădurea Domnească”.

missing
22 iunie 2020, ora 21:21

În perioada pandemiei s-a lăsat liniște peste rezervația naturală „Pădurea Domnească”. Cel mai reprezentativ complex natural silvic din nordul țării, a rămas fără vizitatori. Din cauza epidemiei de COVID-19, mulți dintre turiști au renunțat la excursii. Pentru comparație, anul trecut, rezervația a fost vizitată de aproape șapte mii de persoane.

„Pădurea Domnească”, amplasată pe teritoriul raioanelor, Glodeni și Fălești, se întinde pe o suprafață de 40 km de-a lungul râului Prut. Sergiu Bucătaru care activează aici deja de 26 de ani, știe toate potecile și tainele rezervației. Principala atracţie turistică este zimbrăria, care numără două femele și cinci masculi.

SERGIU BUCĂTARU, șef Secția Științe: „Pe mascul îl cheamă Rodeauvaci, este un nume polonez. O femelă este Kagura, iar pe cealaltă o cheamă Pogwarka. Masculul s-a născut în anul 2004, și are 16 ani. Zimbrii sunt animale masive, până la 2 metri înalțime și cântăresc în jur de o tonă”.

Sergiu Bucătaru spune că zimbrii au nevoie de o îngrijire specială, mai ales în sezonul rece.

SERGIU BUCĂTARU, șef Secția Științe: „Avem pășuni unde se hrănec, dar îi mai dăm porumb, ovăz și grâu. În sezonul de toamnă-iarnă, colectăm și aducem sfeclă furajeră, morcov, mere dar și vitamine pentru a-i întreține mai bine”.

Cartea de vizită a rezervației sunt însă Stejarii Seculari. Unii dintre ei au vârsta de peste 200 de ani.

SERGIU BUCĂTARU, șef Secția Științe: „Aici avem un sector de stejar secular, cu vârsta cuprinsă 100 și 200 de ani. Acești stejari au diametrul de peste un metru, iar unii exemplari ating în diametru și 2 metri cu o înălțime de până la 35 de metri. Avem 3 asociații de bază: stejărişul, plopişul și răhitişul. Aceste 3 specii sunt specifice pentru rezervație”.

Fauna și flora de la „Pădurea Domnească” numără zeci de specii rare, care sunt ocrotite cu mare grijă de către angajații rezervației.

SERGIU BUCĂTARU, șef Secția Științe: „Noi în rezervația „Pădurea Domnească” avem în jur de 700 de examplare de plante, 160 de exemplare de păsări și 46 de specii de mamifere. 11 specii de mamifere și 32 specii de păsări sunt introduse în Cartea Roșie. Din speciile rare avem pisica sălbatică care populează practic tot teritoriul. Mai avem 15 specii de reptile și amfibieni dar și o specie de viperă, unica specie veninoasă de pe teritoriul Moldovei”.

Un alt monument al naturii, aflat în zona de protecție a rezervației naturale este și „Suta de Movile”. Până în prezent, nimeni nu a reușit să explice cu certitudine proviniența acestor fenomene unice în Europa.

SERGIU BUCĂTARU, șef Secția Științe: „Suta de Movile se află între satul Cobani și Braniște. Are o suprafață de 123 de ha unde sunt prezente peste 3500 de movile, așezate paralel cu râul Prut. Este un fenomen unic pentru Moldova, nicăieri nu mai există o formațiune de îngrămădiri de acest gen. Rezervația peisagistică Suta de Movile a fost menționată pentru prima dată în cartea lui Dimitrie Cantemir “Discriptio Moldaviae”. Cea mai înaltă movilă este Movila Voinicului, pe care ne aflăm acum. Ea are 30 metri înălțime”.

Rezervaţia naturală „Pădurea Domnească” a fost fondată în 1993, în baza ocoalelor silvice Balatina şi Călineşti. Anual, rezervaţia este vizitată de mii de turiști din țară și de peste hotare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram