/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Platforma DA a prezentat două proiecte de legi în susținerea autorităților locale. Ce prevăd acestea

missing
22 iunie 2020, ora 11:53

Deputata Platformei DA Inga Grigoriu a prezentat astăzi în cadrul unui briefing de presă la Parlament două proiecte de legi privind revenirea la forma inițială a Fondului național pentru dezvoltare regională și suplinirea bugetelor autorităților publice locale prin repartizarea taxelor locale pentru resursele naturale. 

Aleasa poporului propune repartizarea de la taxele locale pentru resursele naturale (extragerea mineralelor utile, apă, lemnul eliberat pe picior) în mărime de 60% din volumul total al taxelor pentru bugetele satelor, comunelor, orașelor cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți, în timp ce 40% din volumelor acestor taxe vor fi în continuare acumulate în bugetele raionale.

„Prezentul proiect ar putea contribui la consolidarea veniturilor la bugetele administrațiilor publice locale de nivelul întâi cu circa 26,5 milioane de lei și echilibrarea bugetelor raionale și cele ale satelor, comunelor, orașelor”, a spus Inga Grigoriu.

Potrivit deputatei, taxa pentru resursele naturale este una dintre puținele care poate fi localizată și anume acest fapt argumentează necesitatea colectării acestor sume de bani în bugetul local.

Cel de-al doilea proiect de lege de asemenea vină să susțină administrațiile publice locale atât de nivelul întâi, cât și de nivelul doi.

„În iulie 2018 a fost modificat articolul 6 din Legea privind dezvoltarea regională în Republica Moldova în așa fel încât s-a decis ca volumul Fondului național pentru dezvoltare regională să nu fie stabilit în dependență de evoluția veniturilor la bugetul de stat, dar să fie aprobată o sumă fixă. Constrângerile financiare la implementarea unor proiecte esențiale creează probleme”, a spus Inga Grigoriu.

Deputata propune revenirea la forma inițială a fondului, cuantumul acestuia fiind de 1% din veniturile bugetului de stat, aprobat prin Legea bugetului de stat pentru anul respectiv, excluzând transferurile cu destinație specială.

„De 7,8 miliarde de lei ar avea nevoie Republica Moldova pentru dezvoltarea regiunilor. Dacă acest proiect de lege va fi susținut în Parlament, circa 500 de milioane de lei vor fi în acest fond, în prezent suma fiind de 220 de milioane de lei”, a precizat deputata.

Fondul național pentru dezvoltare regională reprezintă instrumentul principal privind finanțarea proiectelor și programelor de dezvoltare regională, îndreptată, în mod prioritar, spre zonele defavorizate din regiunile de dezvoltare.

Autoritățile administrației publice locale de nivelul întâi sunt: autorități publice, luate în ansamblu, care sunt constituite și activează pe teritoriul satului (comunei), orașului (municipiului) pentru promovarea intereselor și soluționarea problemelor colectivităților locale.

Administrațiile publice locale de nivelul al doilea sunt: autorități publice, luate în ansamblu, care sunt constituite și activează pe teritoriul raionului, municipiului Chișinău, municipiului Bălti, unității teritoriale autonome cu statut juridic special pentru promovarea intereselor și soluționarea problemelor populației unității administrativ-teritoriale respective.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram