/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Exportul cu țările UE a scăzut în primele patru luni ale anului curent. Care este situația importurilor

23 iunie 2020, ora 17:13

În primele patru luni ale anului 2020, exportul în țările Uniunii Europene au constituit 824,83 de milioane de dolari, cu 16% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2019. Totodată, importurile de de mărfuri din țările UE, în perioada ianuarie-aprilie 2020, s-au cifrat la 1,65 miliarde de dolari, constituind o pondere de 47%, cu 12% mai puțin față de aceeași perioadă din 2019.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, principalii parteneri comerciali ai Republici Moldova sunt România, Germania, Italia și Polonia, întâietatea, în perioada de referință, la fel fiind deținută de România cu o pondere de 24,61% la export și de 12,43% din import.

Referitor la structura comerțului pe grupe de mărfuri, sunt evidențiate top 10 produse exportate și importate de Republica Moldova. Conform datelor, în perioada de referință, exporturile de produse industriale sunt mai mari față de cele agro-alimentare, cu un coraport de 79% la 21%, acestea concentrându-se preponderent pe sectoarele de producere a cablurilor, tapițerii auto și articole textile.

În ceea ce privește exportul de produse agricole pe piața UE, la solicitarea mediului de afaceri, Republica Moldova a negociat majorarea contingentelor tarifare fără taxe pentru exportul strugurilor de masă și prune, precum și o nouă cotă fără taxe vamale pentru cireșe. De asemenea, au fost majorate pragurile de declanșare a mecanismului anti-eludare pentru grâu, orz, porumb și cereale prelucrate.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram