/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Cum și-a gestionat banii și patrimoniul public Consiliul Audiovizualului, potrivit Curții de Conturi

missing
24 iunie 2020, ora 12:30

Curtea de Conturi a examinatul raportul auditului privind conformitatea gestionării resurselor financiare publice și a patrimoniului public de către Consiliul Audiovizualului (CA) în perioada 2018-2019. În cadrul procesului de audit au fost depistate mai multe nereguli printre care încasarea, în anul 2019, a unor venituri în valoare de 71,5 mii lei, la bugetul entității fără fundament legal, atribuirea unor bunuri materiale în valoare de 174,04 mii lei la grupe de conturi necorespunzătoare ș.a..Potrivit echipei de audit, cauza acestor nereguli constituit în mare parte controlul intern managerial fragmentat.

Consiliul Audiovizualului este o autoritate publică autonomă, independentă față de orice altă entitate și are menirea de a asigura informarea pluralistă și obiectivă a tuturor cetățenilor din Republica Moldova.

În conformitate cu Codurile din domeniu și cu Legile anuale ale bugetului de stat, bugetul Consiliului este format din 2 componente: i) resursele generale (bugetul de stat) și ii) veniturile colectate.

Astfel, pentru anul 2018, veniturile precizate ale Consiliului au însumat 10 542,80 mii lei, dintre care 7 042,80 mii lei din resursele generale și 3 500,00 mii lei din veniturile colectate. Efectiv însă, resursele generale au constituit 7 210,59 mii lei, iar veniturile colectate – 2 501,10 mii lei, dat fiind faptul că veniturile colectate au fost formate din taxele pentru eliberarea licențelor și autorizațiilor către radiodifuzori, și taxele de reglementare în valoare de 1% din cifra de afaceri anuală a radiodifuzorilor, acestea nu au atins nivelul valorilor planificate.

Pentru anul 2019 bugetul CA a fost precizat în mărime de 9 307,30 mii lei, dintre care 8 057,30 mii lei din resursele generale și 1 250,00 mii lei din veniturile colectate. Efectiv însă, veniturile au constituit 8 175,48 mii lei, dintre care resursele generale 8 076,99 mii lei, iar venituri colectate 98,49 mii lei.

Micșorarea veniturilor efective colectate a fost condiționată de anularea taxelor pentru eliberarea, reperfectarea actelor permisive radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii media și a taxelor de reglementare pentru radiodifuzori, odată cu intrarea în vigoare a Codului serviciilor media audiovizuale.

Valoarea patrimoniului gestionat de către Consiliul Audiovizualului atestă o stabilitate a indicatorilor de bază, cu excepția creanțelor, care la finele anului 2018 au înregistrat 3 049,18 mii lei, acestea fiind colectate, sau trecute la cheltuieli în cazul subsidiilor acordate – în anul 2019 în proporție de cca 88%, înregistrând sold la finele anului 671,77 mii lei. La momentul actual, acestea înregistrează 276,34 mii lei, fiind recuperate în mare parte.

La fel, la capitolul activelor nefinanciare a fost înregistrată o donație din partea Consiliului Europei în valoare 418,01 mii lei sub formă de mijloace fixe.

Auditul atrage atenția asupra unor deficiențe și disfuncționalități în activitatea entității, acestea fiind preponderent generate de lacunele din sistemul de control intern managerial și sunt exprimate prin:

La fel, auditul exprimă îngrijorări asupra activității de bază a entității, în condițiile în care fluctuația personalului în cadrul Consiliului a atins cota de 40%, iar numărul actual al membrilor CA real încadrați în funcție este la limita minimă stabilită de cadrul legal pentru a asigura deliberarea ședințelor.

Rezumând constatările și concluziile formulate, auditul public extern reiterează că factorul principal care a generat disfuncționalitățile enumerate a constituit în mare parte controlul intern managerial fragmentat, pentru care auditul a oferit unele recomandări relevante expuse în proiectul Raportului de audit.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram