/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

CEDO a cerut Guvernului explicații pe dosarul Domnicăi Manole

missing
25 iunie 2020, ora 14:48

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut Guvernului Republicii Moldova explicații pe dosarul Domnicăi Manole. Mai exact de ce magistrata, în prezent președinta Curții Constituționale (CCM), a fost demisă în anul 2018 din funcția de judecător.   

Avocatul magistratei, Vladislav Gribincea a scris pe pagina sa de Facebook că săptămâna trecută, CEDO a cerut poziția Guvernului pe toate pretențiile privind încălcarea:

„- dreptului la un proces echitabil (art. 6 CEDO), deoarece un judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ),  Iulia Sircu a judecat cauza sa după ce a fost eliberat din funcție, iar judecătorul raportor președintele CSJ Ion Druță nu era imparțial.
– dreptului la libertatea de exprimare (art. 10 CEDO), deoarece a fost demisă pentru comentariile și declarațiile sale.
– dreptul la viața privată (art. 8 CEDO), deoarece demisia doamnei Manole a avut consecințe dezastruoase asupra carierei sale.
– abuzul de drept (art. 18 CEDO), deoarece scopul real al demisiei nu urmărea un scop acceptabil, ci reprezenta o persecutare pentru declarațiile doamnei Manole privind problemele din justiție (o pretenție deosebit de gravă)”, a scris avocatul.

Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a încercat să afle detalii despre acest dosar pe Facebook și a scris mai multe comentarii la postarea făcută de avocatul Vladislav Gribincea întrebând cine au fost membri Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) care au votat demisia magistratei. Avocata acesteia, Viorica Grecu i-a sugerat să studieze doasarul național, ministrul spunând că neapărat va face aceasta.

Domnica Manole fost demisă în anul 2018 de Consiliul Superior al Magistraturii CSM, iar CSJ, după mai mult de zece amânări, a refuzat sa o repună în funcție. Între timp, CCM a declarat neconstituțională legea în baza căreia Domnica Manole a fost demisă. Manole a solicitat CSM să-și anuleze hotărârea pe acest motiv, însă CSM a refuzat. Anul trecut magistrata s-a adresat la CEDO.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram