Eliberarea actelor permisive ar putea fi mai rapidă. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Ministerului Economiei astăzi, 25 iunie, în cadrul unui briefing de presă. Autoritățile își propun să modifice legislația astfel încât să fie exclusă obligativitatea ca acestea să fie emise pe suport de hârtie. 

„Am inițiat operarea unor modificări la legea 160 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, astfel instituind niște prevederi privind obligativitatea emiterii actelor permisive prin intermediul Ghișeului Unic.

Ne propunem că fiecărui act permisiv să-i fie instituit un cod unic, astfel fiind exclusă obligativitatea emiterii și ridicării actelor permisive pe suport de hârtie. Actele permisive având acest cod vor putea fi citite de pe dispozitivele mobile.

Actualmente se lucrează și la interconectarea Ghișeului Unic cu sistemele electronice de plată a băncilor comerciale. Estimăm că odată cu asigurarea interconectivității timpul de emitere a actelor permisive va fi redus”, au declarat reprezentații Ministerului Economiei.

Ghișeu Unic reprezintă un singur punct de acces pentru servicii publice și acte permisive – portalul servicii.gov.md. Acesta oferă posibilitatea de a urmări statutul cererii și a obține documentul solicitat în regim online. De asemenea, este redusă interacțiunea dintre agentul economic și autoritatea emitentă, riscul de corupție fiind diminuat.

Actualmente în Republica Moldova sunt înregistrate 151 de acte permisive. Din numărul acestora, doar 69 de acte permisive sunt eliberate online. În perioada iulie 2018 – iunie 2020 au fost eliberate 35 de mii de acte permisive.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!