Peste două mii de moldoveni se tratează de Covid - 19 la domiciliu! Câți bani trebuie să cheltuiască pentru medicamente

26 iunie 2020, ora 16:13

În Republica Moldova, un bolnav cu forme ușoare de Covid – 19, care se tratează acasă, cheltuie între 200 și 300 de lei pentru medicamente. Responsabilii de la Ministerul Sănătății consideră că tratamentul urmat este accesibil și simplu, de aceea, nu ar fi rezonabil să fie compensat.

Tratamentul la domiciliu al persoanelor cu forme ușoare de Covid – 19 a început pe 10 aprilie în țara noastră, după o lună de la apariția primelor cazuri de infecție. De atunci și până în prezent, 5267 de oameni au urmat tratament acasă, fiind monitorizați de medicii de familie.

Potrivit Tatianei Zatîc, șefa Direcţiei Asistenţă Medicală Primară, Urgentă şi Comunitară din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în prezent, în tratament activ la domiciliu se află 2731 de bolnavi. Restul s-au tratat deja. Într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății, specialista a explicat ce tratamente urmează bolnavii cu forme ușoare de coronavirus.

„Tratamentul la domiciliu se face în conformitate cu protocolul clinic standardizat pentru medicii de familie. Este destinat formei ușoare a infecției, respectiv este unul simptomatic, care ține de simptomele înregistrate la persoana infectată și e simplu. E destul de ieftin, accesibil pentru persoanele date. Tratamentele pentru forme ușoare sunt destul de ieftine și o decizie privind compensarea tratamentului la domiciliu, nu ar fi rezonabilă”, a declarat Zatîc.

„Noi am evaluat de mai multe ori care ar fi cheltuielile pentru aceste persoane, ele se încadrează conform medicamentelor care sunt recomandate de către medicii de familie și sunt în jur de 200 – 300 de lei. Este o sumă destul de accesibilă și e un tratament destul de simplu”, a adăugat Tatiana Zatîc.

Până în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 15453 de cazuri de Covid – 19. Din păcate, 502 oameni au murit din cauza complicațiilor coronavirusului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram