/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Primii turiști după pandemie sunt primiți ca niște vedete în Mallorca: „E prima noastră întâlnire cu libertatea!”

27 iunie 2020, ora 14:15

Pe insula spaniolă Mallorca, mulți localnici trăiesc din turism. Mai ales cel practicat de germani. Dar pandemia a ținut luni în șir plajele pustii, iar turismul s-a prăbușit. Speranța e ca sezonul de vară să compenseze pierderile. O echipă Deutsche Welle a fost pe aeroportul insulei la sosirea primului avion cu turiști, scrie digi24.ro.

Mallorca a așteptat trei luni acest avion. Aduce primii turiști de la instituirea izolării din cauza coronavirusului și e parte a unui proiect pilot pe timp de pandemie. În noul terminal Sosiri al aeroportului sunt chestionare de sănătate și camere cu infraroșu care îți măsoară temperatura.

Vacanța de vară a devenit brusc subiect de știri. Nici măcar sosirea primilor est-germani în Mallorca după căderea Zidului Berlinului acum 30 de ani a fost atât de intens mediatizată.

Lluis Mestres, jurnalist: Cred că se datorează faptului că am stat în izolare totală trei luni și, în acel timp, tot ce era normal a încetat să mai fie normal. Și ceea ce nu trebuia să fie o știre – că milioane de germani vin în Mallorca – acum este brusc una. Sunt primiți ca niște staruri.

Thomas și Antonia Tobor au sosit de la Bonn dimineață. Răspund răbdători la fiecare întrebare.

-Cum a fost zborul?

-Zborul a fost în regulă, cu excepția faptului că eram înconjurați de jurnaliști. Acela a fost singurul lucru ciudat.

Peste patru milioane de turiști germani vin pe insulă anual. Stațiunile de pe litoral sunt dedicate în special turismului de masă. Dar asta nu a afectat popularitatea insulei Mallorca.

Antonia și Thomas Tobor au avut timp la hotel să-și revină după întâlnirea cu presa. Este prima lor vacanță împreună după ceva timp. În mod normal, acum era sezonul de vârf, dar iată că au faleza doar pentru ei. Este lux la prețuri de pachet turistic.

Nu-i deranjează foarte tare că popularele cluburi din Mallorca sunt încă închise.

Thomas Tobor: De fapt, tot ce ne doream era să stăm la plajă. Și ne-am gândit unde am putea merge? Ce granițe sunt deschise și care nu? Ce poate fi mai relaxant decât Mallorca fără turiști?

Antonia Tobor: Și merităm această vacanță. Eu sunt asistentă medicală, de exemplu, iar secția noastră s-a ocupat de cazuri suspecte de Covid. Așadar, perioada aceasta nu a fost deloc ușoară pentru noi. Suntem recunoscători că putem fi aici.

Thomas Tobor: Începem să depășim obstacolele, e prima noastră întâlnire cu libertatea!

Hotelurile de pe insulă s-au pregătit săptămâni la rând pentru a face acest lucru posibil. Managerul Annemette Sloth a trebuit să pună în practică cele 21 de prevederi de igienă impuse de guvern. Cea mai mare provocare au fost metodele de lucru în restaurantele hotelului și instalarea de separatoare pentru a proteja atât personalul, cât și oaspeții.

Annemette Sloth, manager: Oaspeții nu vor mai putea să se servească direct de aici. Ar fi ceea ce se numește contaminare încrucișată. Dar există o mulțime de spații acolo. Acolo personalul nostru poate găti preparatele și servi mâncarea direct pe farfurii.

Cele trei luni de izolare și-au lăsat amprenta peste tot pe insulă. Carantina fost impusă la începutul primăverii, chiar la începutul sezonului de vacanță. Multe afaceri din stațiunile de coastă nu s-au mai deschis din toamna trecută. Unele probabil nici nu se vor mai deschide.

Și pe plajă totul este diferit. Pentru distanțarea socială, numărul șezlongurilor a fost redus cu trei sferturi. Agentul de închiriere le dezinfectează după fiecare client.

Reprezentant Gaspar Company: Într-o zi obișnuită de duminică, plaja ar fi fost arhiplină. Aceasta este o secțiune foarte populară, în special pentru familii și cupluri. De asemenea, apa nu este foarte adâncă și totul este frumos și plăcut aici. În mod normal, am fi foarte ocupați.

Majoritatea hotelurilor sunt încă închise. Acest mic magazin de fast-food de la parterul hotelurilor pustii s-a redeschis acum două săptămâni. Proprietarul său, Manuel Salguero, a fost nevoit să se adapteze rapid. Acum, primește comenzile online. Încă așteaptă apariția clienților săi obișnuiți.

Manuel Salguero: Mallorca este o a doua casă pentru mulți germani. Dacă le iei Mallorca, atunci avem o problemă. Dacă îi ții departe pe germani de noi, iar avem o problemă.

Dar nu toți localnicii sunt atât de primitori. Spania a fost printre cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus. Peste 28.000 de oameni au murit. Unii locuitori se tem că sosirea a mii de turiști ar putea aduce noi infecții. Mallorca nu-i un laborator de experimente, spun unii.

-Vă spun sincer, mi-e puțin teamă. Turiștii cauzează o mulțime de probleme. Dar acum, va trebui să ne obișnuim cu asta.

-Cumva, lucrurile trebuie să revină la normal. Dar trebuie să fim mai precauți. Nu putem schimba situația și nici nu ar trebui să revenim la vremurile când era atât de aglomerat aici. Avem nevoie de un turism mai atent și mai puțin agresiv.

Aproximativ 75% din economia insulei este generată de turism. Așadar, este esențial ca hotelurile să recupereze încrederea turiștilor. Antonia și Thomas încă trebuie să se adapteze numeroaselor reguli noi de igienă.

Thomas Tobor: Mai întâi te dezinfectezi, apoi pui mănușile, apoi te dezinfectezi din nou, apoi pui masca.

Antonia Tobor: Te simți de parcă urmează să intri în secția unde se tratează bolnavi de coronavirus – fac exact ce făceam și la serviciu.

Mai târziu, la barul de pe faleză, starea de spirit este mai relaxată. În ciuda regulilor de distanțare socială, cuplul poate discuta cu alți turiști, dar cei mai mulți rămân precauți. Sondajele arată că majoritatea europenilor preferă să nu călătorească deocamdată în străinătate.

Thomas Tobor: Am mai trecut prin asta de câteva ori – după atacuri teroriste, de exemplu. Oamenii stau departe patru sau cinci ani. În cele din urmă, se obișnuiesc cu orice, cred. Și atunci se întorc la vechile obiceiuri. Dar cred că va fi nevoie de un pic de muncă de convingere cu o mulțime de oameni, care acum sunt nehotărâți.

În momentul în care familia Tobor intră în apele calde ale Mediteranei simte cum revine treptat vechea senzație de vacanță. Dar aici, în Mallorca, nimeni nu știe dacă lucrurile vor mai fi la fel vreodată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram