/VIDEO/ Deși Nistrul bate puțin în retragere, plaja de la Vadul lui Vodă încă rămâne sub ape

29 iunie 2020, ora 20:50

Deși Nistrul bate puțin în retragere, plaja de la Vadul lui Vodă încă rămâne sub ape. Băncile, pe care cândva se odihneau oamenii, abia se mai zăresc. În continuare, zona este vegheată de zeci de salvatori. Aceștia ne-au spus că digul de metal, montat acum patru zile, va fi scos.

După ce, timp de câteva zile, salvatorii au muncit ca să oprească  înaintarea apei, astăzi aceștia se pregăteau să scoată digul de metal, cu o lungime de un kilometru. Acesta a fost instalat pentru a proteja zona de inundații.

Leonid CORNESCU, COMANDANT, DEPARTAMENTUL SALVATORI ȘI POMPIERI, CIOCANA: „Deja a trecut riscul de pericol de inundare și o să demontăm digul, care a fost instalat. Pompierii timp de 4 zile monitorizează situația, rămân 24 din 24. Cota maximă de ridicare a nivelului apei a fost, iată dacă observați pe pilon, ele toate erau acoperite de apa. Apa s-a retras. Dimineață aveam o retragere cu 60 de cm.”

Natalia GHEȚU, REPORTERĂ TV8: „Chiar dacă apa se retrage, plaja de la Vadul lui Vodă este și astăzi inundată. O dovadă sunt și aceste foișoare, unde câdva se odihneau oamenii, iar acum stau sub ape.”

Abia se zărește din puhoaie și acest duș. Scaunele, aflate la marginea plajei, nu se mai văd de sub apă. Totuși, salvatorii spun că bazele de odihnă nu au avut de suferit.

Leonid CORNESCU, COMANDANT, DEPARTAMENTUL SALVATORI ȘI POMPIERI, CIOCANA: „Ne aflăm la nivelul cel mai jos de la zona de agrement. Am avut scurgeri mici la digul de saci, dar am reușit să pompăm cu pompa mică. În cazul în care ne așteptam la ceva mai mult, eram pregătiți cu o altă pompă mai puternică. cu o capacitate de 10 m/s. Mulțumim domnului din fericire nu am folosit-o.”

Terasele, altădată pline cu oameni, acum sunt pustii. Administratorii zonelor de agrement sunt disperați. Mai întâi, au fost „loviți” de pandemie, iar acum și plaja e sub apă. Așa că, nici vorbă de vizitatori, iar prin buzunare bate vântul.

„Vedem situația, care s-a prelungit cu pandemia. Vin și când discuți spun că regretă că nu au bani să se ducă în altă parte. Și au fost mulțumiți de plajă, dar așteaptă să se retragă apă ca să vină să se odihnească.”

Salvatorii monitorizează situația și în alte localități, aflate sub pericol de inundații. În localitatea Răscăieți, raionul Ștefan Vodă, se lucrează intens pentru fortificarea unui dig de protecție cu lungimea de peste 50 metri. Acesta va proteja culturile agricole din lunca râului Nistru, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Astăzi, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat prelungirea Codului Galben pe Prut și Codului Portocaliu pe Nistru, până pe 3 iulie. Astfel, se menține pericolul de inundații.

Reporter: Natalia GHEȚU
Imagini: Oleg KOZLOV

Salvatorii monitorizează situația de la Vadul lui Vodă

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram