/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Analiști, despre plecarea lui Gațcan de la PSRM și pierderea majorității socialist-democrate

30 iunie 2020, ora 11:59

Grupul „Pro Moldova” nu se va opri aici și va încerca să coopteze în echipă mai mulți deputați socialiști, iar chiar și în minoritate, PSRM și PDM vor continua să se mențină la putere, cel puțin până la încheierea sesiunii parlamentare. De această părere este analistul politic Victor Ciobanu.

„Formal, desigur, deja majoritatea este minoritate, ceea ce era de așteptat pentru că nu era logic să se formeze acest „Pro Moldova” doar cu scopuri de promovare a politicii europene. Era normal că trebuiau să devoreze această majoritate parlamentară, ceea ce se întâmplă. Posibil să mai iasă în timp câteva personaje, aici nu văd nimic nou.

În rest, atât premierul, cât și președintele Dodon au declarat că inclusiv în această formulă minoritară vor sta bine mersi până la alegerile prezidențiale și nu au de gând să își dea demisia niciunul. Asta fiind construcția actuală în Parlament, ea nu oferă de fapt nimic celor care acum generic se numesc opoziție. Pentru că am văzut, fiecare e cu formula proprie de guvernare din care majoritate oricum deocamdată nu iese.

Dacă nu se întâmplă altceva în variante mai forțate, vor rămâne așa cel puțin până la anticipate. Acum, guvernarea are un singur scop, așa să o mai întindă până la încheierea sesiunii ca să nu se întâmple nimic ieșit din comun. Deja după sesiune intrăm în perioada electorală și lucrurile sunt mai simple și mai rectilinii.

Varianta asta e cea mai probabilă, celelalte sunt teoretice, dar  asta ca să stea inclusiv în formulă minoritară actuala guvernare inclusiv până la alegeri este deocamdată cea mai fezabilă și probabilă”.

Și analistul Corneliu Ciurea consideră că și alți deputați socialiști vor pleca, iar asta deoarece „argumentele financiare ale „Pro Moldova” trag destul de greu la cumpănă”.

„Era o chestie de timp să ne dumirim cu privire la insistențele în raport cu socialiștii. Vedem că argumentele grupului „Pro Moldova”, probabil cele de ordin pecuaniar, financiar trag destul de greu de cumpănă în continuare și din această cauză, există pericolul ca unii deputați socialiști să plece. Eu cred că situația nu s-a stabilizat și da, în continuare eu cred că „Pro Moldova” lucrează în continuare cu argumentele astea și din această cauză s-ar putea încă câțiva să plece. Socialiștii cu democrații și Oleinic au 50, deci nu mai au majoritatea, eu cred că „Pro Moldova” va mai încerca să mai scoată din deputați. Din câte înțeleg, planul Pro Moldova e să dărâme majoritatea parlamentară și să creeze un nou Guvern. Dacă nu se reușește un nou guvern fără socialiști și PDM, atunci ei vor fie ceea ce au declarat, indispensabili. Fără ei să nu se ia nicio decizie, astfel încât în anumite condiți, Pro Moldova poate să ofere voturile lor fostei majorități parlamentare pentru a rezista în conntiuare guvernarea. Deci Pro Moldova fie va încerca să creeze o nouă majoritate parlamentară cu PAS și Platforma DA, ceea  ce nu cred că e fezabil în viitorul apropiat, dar are și posibilitatea să negocieze la sânge cu socialiștii  pentru ca să își rezolve probleme de care suferă, în primul rând cele ale oligarhului”.

Iar Igor Boțan crede că în situația actuală, rămâne incertă situația cu schimbarea Guvernului.

„Nu au amajoritate și nu pot promova legi. Vor trebui să promoveze legi cu caracter popular, ca să nu zic populist ca să fie votate și de ceilalți. Rămâne incertă situația cu schimbarea Guvernului. Cred că acest lucru nu e soluționat pe deplin, dar nu trebuie să excludem și o tentativă de schimbare a Guvernului”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram