Curtea Constituțională a declarat neconstituțională limita minimă a amenzii aplicată față de o persoană fizică în caz de nerespectare a măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a stării epidemice, dacă acest fapt a pus în pericol sănătatea publică. Această limită este de 450 de unități convenționale, ceea ce constituie 22.500 de mii de lei. 

Totodată, Înalta Curte a precizat că amenda minimă trebuie să pornească de la o unitate convențională sau 50 de lei.

„Totodată, până la modificarea cadrului legal pentru fapta de nerespectare a măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, persoanei fizice i se va aplica de la limita minimă de o unitate convențională, stabilită de articolul 34, aliniatul 2 din Codul contravențional, până la limita maximă de 500 de unități convenționale, stabilită de articolul 76 cu indicele 1, aliniatul 1 din Codul Contravențional”, a declarat Domnica Manole, președinta CCM.

Agenții constatatori și instanțele de judecată urmează să stabilească amenda în funcție de circumstanțele concrete ale cauzei.

Curtea a constatat că diferența mică dintre limita minimă și limita maximă a amenzii poate afecta dreptul la un proces echitabil prin restrângerea competențelor instanței de judecată de a exercita un control de jurisdicție deplină în prinvința individualizării sancțiunii.

Sesizări în acest sens au fost depuse la CCM de către deputații Octavian Țîcu și Vasile Năstase.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!