În timp ce sute de moldoveni infectați cu Covid – 19 luptă pentru viață în spitale, iar medicii se sufocă în costumele și măștile de protecție în încercarea de a face imposibilul pentru a-și salva pacienții, mai mulți slujitori ai Mitropoliei Moldovei au semnat luni, 29 iunie, o circulară prin care se anunță „profund îngrijorați de situația critică generată de criza pandemică” și le sugerează credincioșilor ca în zilele de 2, 3 și 4 iulie să țină post aspru. 

Circulara este semnată de membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova – cei șase episcopi, arhiepiscopul de Tiraspol, Mitropolitul Vladimir și secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș. O parte dintre semnatari au fost anterior internați la spital, fiind infectați cu coronavirus.

Potrivit dispoziției Mitropoliei Moldovei, credincioșii vor petrece cele trei zile de post aspru în „rugăciune stăruitoare însoțită de metanii sau închinăciuni”.

Amintim că în luna aprilie, episcopul de Edineț și Briceni – Nicodim, a fost confirmat cu coronavirus, fiind internat la spital. Acum câteva săptămâni a fost diagnosticat cu Covid – 19 și Marchel, episcop de Bălți și Fălești. De altfel, el a fost și cel care a pronovat activ teorii conspiraționiste legate de coronavirus și vaccinare. Acesta i-a în demnat pe creștini să nu accepte vaccinarea împotriva virusului, întrucât pandemia ar fi fost… inventată pentru vaccinarea forțată prin cipizare.

Cei doi nu au fost singurele fețe bisericești infectate cu coronavirus. De asemenea, din cauza complicațiilor infecției, un preot de la Comrat și unul de Florești și-au pierdut viața.

Vedeți mai jos circulara emisă de Mitropolia Moldovei:

„Suntem profund îngrijorați de situația critică actuală din țara noastră generată de criza pandemică și efectele negative ale ei. Ținând cont de aceste triste realități, în calitate de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova binecuvântăm ca în zilele de 2, 3 și 4 iulie să se țină post aspru, petrecând aceste trei zile în rugăciune stăruitoare însoțită de metanii sau închinăciuni.

Să împreunăm exercițiul mai accentuat al postului și al rugăciunii cu pocăința sinceră, urmată de împărtășirea cu Sfintele Taine ale lui Hristos în ziua de duminică. De asemenea, important este ca pe lângă acestea să-i slujim și pe cei de lângă noi, prin manifestarea concretă a purtării de grijă și protejării sănătății acestora.

Respectând în continuare regulile date cu privire la această situație de către autoritățile civile și sanitare, reiterăm îndemnul nostru părintesc de a înălța rugăciuni și pentru cei bolnavi şi încercaţi astăzi de acest virus, pentru personalul medical din țara noastră, aflat în slujirea aproapelui în această perioadă, dar și pentru cei care au trecut la Domnul din cauza epidemiei de COVID-19, pentru că aceasta este una din datoriile principale ale creștinilor de a se ruga unii pentru alţii.

În istoria Ei, Biserica Ortodoxă a trecut prin mai multe asemenea perioade de nevoie și primejdie omenească, având de înfruntat și anumite boli molipsitoare, din care a reușit să iasă doar cu ajutorul celor două arme ale Ei duhovnicești: postul și rugăciunea.

Să ne consolidăm astfel credința și să sporim rugăciunile către Mântuitorul Iisus Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, Care are puterea de a tămădui toată boala și toată neputința în popor (cf. Matei 4, 23), precum și către Maica Domnului și toți sfinții tămăduitori de boli, citind în aceste zile Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Psalmii, Canonul de pocăință către Domnul nostru Iisus Hristos, dar și rugăciuni către Sfinții Tămăduitori de boli și Mari Făcători de Minuni.

Astfel, invocând mila și îndurarea lui Dumnezeu asupra noastră, să parcurgem în unitate de rugăciune și iubire frățească starea aceasta de grea încercare cauzată de pandemia actuală, primind izbăvire de răspândirea acestei epidemii în țara noastră și întărire trupească și duhovnicească.

Fie ca Milostivul Dumnezeu să primească jertfa și pocăința noastră și să ne vindece sufletele de păcat, de boală, de întristare și înstrăinare”.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!