/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Principalele organizații pro-democrație din Hong Kong anunță încetarea activității: „De acum, orașul intră în era domniei terorii”

missing
30 iunie 2020, ora 11:49

Efectul adoptării de către parlamentul chinez a controversatei legi de securitate în Hong Kong a apărut rapid în fosta colonie britanică – un număr considerabil de organizații pro-democrație și de activiști au anunțat că își sistează activitatea, scrie digi24.ro, citând BBC.

Noua lege criminalizează „acte de secesiune, subversiune, terorism sau complot cu puteri străine”. La doar câteva minute după anunțul că legea a fost adoptată, mai mulți activiști și-au anunțat retragerea, temându-se de represalii violente din partea guvernului chinez.

Printre ei, Joshua Wong, un faimos activist pro-democrație și membru fondator al grupului Demosisto. El a anunțat că va părăsi acest grup, denunțând în același timp legea: „Această lege marchează finalul unui Hong Kong așa cum l-a cunoscut lumea până acum. De acum, orașul intră într-o eră a domniei terorii”, a spus el.

Și Nathan Law, un alt fondator al Demosisto anunță că va părăsi organizația dar că va continua să lupte pentru democrație „doar la nivel personal”. El a scris pe Facebook că această lege marchează începutul unei „revoluții culturale sângeroase”.

Principalul grup pro-independență din fosta colonie britanică, Frontul Național Hong Kong, și-a anunțat, de asemenea, desființarea și sistarea activității în Hong Kong, dar reprezentanții săi spun că vor continua să lucreze în afara granițelor Chinei și orașului. FNHK ar avea organizații în Taiwan și Regatul Unit.

Purtătorul său de cuvânt, Baggio Leung, care a fost membru al parlamentului din Hong Kong pentru o perioadă scurtă în 2016 a scris, însă, că va părăsi organizația.

Hong Kong a fost și este scena unor proteste masive care durează de aproximativ un an. O manifestație masivă recentă a avut loc în data de 4 iunie, la comemorarea a 31 de ani de la protestul din piața Tiananmen.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram