Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță evoluții noi în dosarul elicopterelor asamblate clandestin într-un hambar dintr-o localitate din raionul Criuleni. Cinci dintre persoanele reținute în urma perchezițiilor, au fost scoase de sub urmărire penală. 

Procurorii au ajuns la concluzia că aceștia nu au avut vreun rol infracțional și le-a fost atribuit astfel statutul de martori.

Ulterior, alte două persoane care figurau în dosar au fost scoase de sub urmărire penală, potrivit unui comunicat PCCOCS.

Trei persoane sunt în continuare urmărite penal, iar din punct de vedere al acumulării probatoriului, vor fi dispuse un șir de expertize tehnico-aeronautice, merceologice, informatice, precum și urmează a fi analizate toate actele (schițe, planuri și alte documente) – în vederea investigării faptei și nu a persoanelor, (la moment, nicio persoană nu se află în detenție).

Oamenii legii au documentat timp de mai multe luni activitatea ilegală a unui grup de persoane b specializat în producerea elicopterelor. Aparatele de zbor, la aspect exterior identice modelului de elicoptere ”Ka 26” erau produse în condiții clandestine, urmând a fi exportate ilegal în statele din spațiul CSI, se spune într-un comunicat al Poliției.

În urma unor percheziții efectuate la 30 iunie, au fost găsite pe liniile de producere peste 10 elicoptere, aflate la diferite etape de finisare, toate produse în lipsa actelor permisive necesare și documentelor de proveniență pentru piesele și utilajele folosite.

Majoritatea persoanelor implicate în procesul de producere și asamblare, inclusiv organizatorii și conducătorii ”afacerii ilegale” sunt locuitori ai regiunii transnistrene.

Pe acest caz, a fost inițiată o cauză penală pentru fapte de pregătire a contrabandei cu aparate de zbor, de către două sau mai multe persoane (art.248 alin.(5) Cod penal). Pentru aceste acțiuni, legislația Republicii Moldova prevede o pedeapsă de la 3 la 10 ani închisoare.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!