/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/DOC/ Judecătorii din cauza cărora Moldova a fost condamnată la CEDO ar putea fi trași la răspundere. Decizia aprobată de Guvern

missing
03 iulie 2020, ora 15:11

Guvernul a aprobat o hotărâre pentru modificarea unor acte normative care are scopul de a asigura posibilitatea statului de a înainta acțiuni de regres împotriva judecătorilor ce se fac vinovați de condamnarea R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Hotărârea a fost aprobată în ședința din 3 iulie curent.

Potrivit ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, proiectul clarifică condițiile pentru înaintarea unei acțiuni, termenele de procedură și persoanele care au dreptul să înainteze regresul.

Nagacevschi explică că Ministerul Justiției va fi persoana juridică responsabilă de înaintarea acțiunilor de regres și tot Ministerul Justiției va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit lui, proiectul dat diversifică formula pentru constatarea vinovăției judecătorilor ce se fac vinovați de condamnarea R. la CEDO.

„Dacă până acum era necesar să fie o sentință de condamnare prin care să se constate vinovăția, noi diversifică formula și stabilim în mod expres că atragerea la răspundere disciplinară de asemenea va fi temei pentru acțiune de regres. În același timp, stabilim un termen de cinci ani pentru atragerea la răspundere disciplinală. dar, chiar dacă expiră acest termen, acesta nu va fi motiv de încetare a procedurii disciplinare și organul disciplinar va fi obligat să verifice dacă nu există anumite elemente de abuz din partea acelui judecători, chiar fără tragerea la răspundere disciplinară. Dacă el constată că a fost abuz și a încetat eventual procedura disciplinară, asta va fi temei suficient pentru ministerul Justiției să intenteze acțiune de regres împotriva acelor judecători care se fac vinovați de condamnarea R. Moldova la CEDO”, a declarat Nagacevschi la ședința Executivului.

Proiectul prevede modificarea Legii cu privire la statutul judecătorului. De exemplu, Legea se va completa cu articolul 211 cu următorul cuprins: „Răspunderea materială a judecătorilor. Judecătorii poartă răspundere materială, proporțional gradului de vinovăție stabilit, în acțiunea de regres a statului față de aceștia prin care se solicită restituirea despăgubirilor achitate de stat în cazurile prevăzute la art. 2007 alin. (1) din Codul civil al Republicii Moldova nr. 1107/2002.

De asemenea se completează și cu „Articolul 27. Dreptul de regres
(1) Statul are dreptul de regres împotriva persoanelor ale căror acțiuni sau inacțiuni au dus la apariția uneia dintre următoarele consecințe:
a) constatarea de către Curtea Europeană, printr-o hotărâre, a încălcării drepturilor sau libertăților fundamentale ale unei persoane și dispunerea încasării unor sume în beneficiul acestora;
b) pronunțarea unei hotărâri de către o instanță judecătorească națională, ca urmare a condamnării statului de către Curtea Europeană, prin care s-a dispus acordarea mijloacelor financiare din bugetul de stat.
(2) Sumele stabilite în conformitate cu alin. (1) se restituie în baza unei hotărâri judecătorești, emisă într-o acțiune în regres, proporțional gradului de vinovăție stabilit.
(3) Ministerul Justiției intentează acțiunea în regres, dacă se întrunesc condițiile stabilite prin lege, în termen de 3 ani din ziua achitării sumelor încasate în baza hotărârii Curții Europene ori a hotărârii instanței judecătorești naționale.”

Proiectul urmează a fi dezbătut și aprobat în plenul Parlamentului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram