La circa două zile de la incidentul produs în fața monumentului domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, când reportera tv8 Mihaela Discusar a fost bruscată de un ofițer al Serviciului Pază și Protecție de Stat (SPPS), în timp ce voia să le pună întrebări șefului statului Igor Dodon și președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi, reprezentanții instituției au venit cu o reacție. Aceștia spun că noi, jurnaliștii, am interpretat eronat acțiunile ofițerului SPPS, care, după cum spun ei, a acționat legal.

Cei de la SPPS scriu într-un comunicat despre prevederile Legii 134/2008 cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat, argumentându-și acțiunile prin care au dorit să le asigure securitatea demnitarilor sus-menționați.

Mai mult, cei de la SPPS ne amintesc despre Codul deontologic al jurnalistului „care prevede că jurnalistul în procesul colectării informațiilor, trebuie să aibă un comportament etic și legal, respectând atât drepturile sale, cât și drepturile persoanelor vizate în produsele sale mediatice”.

„Regretăm poziția unor reprezentanți ai mass-media cu privire la interpretarea eronată a acțiunilor ofițerilor SPPS, calificându-le drept impedimente la libera exprimare. Reiterăm că Serviciul de Protecție și Pază de Stat își desfășoară activitatea în strictă conformitate cu legislația în vigoare. Venim cu îndemnul către jurnaliști de a respecta cerințele legale ale SPPS și evitarea  acțiunilor provocatoare care pot periclita buna desfășurare a măsurilor de securitate”, spun cei de la SPPS în comunicat.

ONG-urile de media au făcut apel către Procuratura Generală, ca să investigheze legalitate acțiunilor ofițerului SPPS.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!