/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Piața imobiliară și efectele pandemiei - un interviu cu Vlad Musteață

03 iulie 2020, ora 12:12

Piața imobiliară a avut de suferit de pe urma pandemiei de COVID-19, însă acum situația a revenit la normal. Care au fost efectele asupra acestui domeniu și cum s-au modelat cerințele vânzătorilor și cumpărătorilor, aflați din interviul acordat de Vlad Musteață – Proimobil.md.

Cât de mult a fost afectată piața imobiliară de pandemia COVID-19?

Vlad Musteață: În fond, pentru piața imobiliară pandemia s-a sfârșit, practic, acum o lună. Cumpărătorii au devenit aproape la fel de activi ca în perioada anterioară crizei. Ba chiar pe unele segmente cererea a crescut. Semn că, indiferent de provocările pe care suntem nevoiți să le confruntăm, viața își continuă mersul firesc.

Creșterea cererii se datorează anumitor facilitați? Sau care este dinamica prețurilor în acest moment?

Vlad Musteață: E adevărat că prețurile la apartamentele din blocurile vechi continuă să scadă, iar prețul caselor (pentru care a crescut cererea) s-a majorat cu 10%. În rest, pandemia nu a influențat în mod special evoluția prețurilor.

În contextul crizei, s-au schimbat cumva cerințele vânzătorilor și cele ale cumpărătorilor?

Vlad Musteață: Se pare că epidemia, care a venit la pachet cu restricții și limitări ale libertății de deplasare, a făcut oamenii să-și reevalueze prioritățile și cerințele în materie de locuință. Foarte mulți se orientează acum să-și procure sau să-și schimbe apartamentul pe o casă la sol fie în Chișinău, fie în suburbii. La mare căutare sunt și apartamentele cu terase și blocurile de locuit care dispun de curte mare, teren de joacă și zone de agrement. 

Există diferențe mari între dinamica tranzacțiilor din timpul pandemiei comparativ cu perioada anterioară? 

Vlad Musteață: Bineînțeles că s-a simțit o scădere mare a tranzacțiilor în lunile martie-aprilie. Din mai însă lucrurile au început să revină la normal, iar în iunie aproape că se păstrează trendul anilor trecuți.

Cât de solicitate sunt acum creditele ipotecare? Știu că înainte de carantină erau destul de accesate.

Vlad Musteață: La acest capitol simțim o continuă creștere în țara noastră. Deci, creditele ipotecare sunt la fel de solicitate. Ba mai mult decât atât, în parteneriat cu cele mai mari companii de construcții, le putem oferi acum clienților noștri împrumuturi mult mai avantajoase din punct de vedere al condițiilor – un aport inițial de cel puțin 10% pe o periadă de 5-7 ani.

Presupun că și agenții de vânzări lucrează într-un mod special în această perioadă. Se respectă toate normele sanitare?

Vlad Musteață: Categoric! Toată echipa s-a conformat noilor condiții impuse de starea de alertă. Se respectă cu strictețe măsurile de protecție și normele sanitare. Ne mândrim și pentru faptul că echipa noastră e într-o dinamică pozitivă. În ultima perioadă chiar am făcut multe angajări și mă bucură faptul că numeroși tineri au decis să se reprofileze, din diverse motive, iar o parte din ei au ales imobiliarele și ni s-au alăturat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram