/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

/VIDEO/ Profesorii, medicii și părinții se opun recomandărilor Ministerului Educației ca elevii să stea la ore cu măști și în mănuși

missing
03 iulie 2020, ora 20:31

Propunerea pentru revenirea elevilor în școli doar cu măști de protecție și mănuși a stârnit discuții aprinse în societate. Profesorii, medicii și părinții critică măsurile antiepidemice, propuse de Ministerul Educației, spunând că sunt excesive. Medicii afirmă că purtarea măștilor o perioadă îndelungată ar putea fi periculoasă, iar profesorii se tem că nu vor reuși să țină sub control respectarea măsurilor. La rândul lor, părinții sunt indignați că trebuie să procure echipamentele din banii proprii.

Potrivit proiectului Ministerului Educației, atât elevii, cât şi cadrele didactice vor trebui să poarte măşti şi mănuşi, cât timp se vor afla în instituțiile de învățământ. Profesorii sunt cei care ar urma să verifice, dacă elevii sunt echipați. Pentru a testa cât de real este să respecți regula timp de o zi de studii, o învățătoare de la un liceu din capitală a realizat un experiment. Aceasta a purtat măști și mănuși mai multe ore la rând, dar a fost practic insuportabil. Profesoara spune că nu știe cum va convinge elevii să facă la fel.

NATALIA BZOVAIA, ÎNVĂȚĂTOARE: „Este foarte deranjant. Mâinile transpiră, este incomod să tapezi. Dacă vine un copil dintr-o familie mai vulnerabilă și nu are măști. Ce fac? Îl trimit acasă? Nu îl accept la ore?”.

Și directorii de licee consideră că propunerile Ministerului Educației sunt excesive și că ar fi mai sigur dacă copii s-ar spăla pe mâini mai des, fără să poarte măști sau mănuși.

NELI BEREZOVSCHI, DIRECTOARE, LICEUL „MIHAI VITEAZUL”: „În fiecare sală de clasă noi avem apă curgătoare, săpun lichid și nu numai, toate cele necesare pentru igienizarea permanentă a mâinilor”.

Cei mai indignați sunt însă părinții, întrucât, conform proiectului Ministerului, ar trebuie să procure echipamentele din banii proprii: „Părinții să asigure? Nu… Nu am părere bună”; „Nu sunt de acord. De unde să iau bani în fiecare zi pentru mănuși și dezinfectanți?”.

Și membrii grupului Părinți Solidari au declarat de mai multe ori că propunerile Ministerului sunt absurde.

ALA REVENCO, DIRECTOARE EXECUTIVĂ A ASOCIAȚIEI “PĂRINȚI SOLIDARI”: „Da noi avem mănuși de așa dimensiuni pentru copii? Ministerul cere ceva ce nu există în natură”.

Pe rețelele de socializare, medici au declarat că măștile și mănușile pot provoca un adevărat pericol pentru copii. Și fosta ministră a Sănătății și-a expus opinia.

ALA NEMERENCO, EX-MINISTRĂ AL SĂNĂTĂȚII: „Când purtați mănuși și atingeți obiecte sau suprafețe contaminate, coronavirusul este transferat pe mănuși, după care – pe alte părți ale corpului. Ore în șir petrecute în mănuși înseamnă umiditate excesivă și un mediu perfect pentru COVID-19”.

NICOLAE FURTUNĂ, ȘEF ANSP: „Profesorii, medicii și părinții critică măsurile antiepidemice, propuse de Ministerul Educației”.

Potrivit prevederilor proiectului, elevii urmează să fie zilnic supuși triajului, iar în sălile de clasă și pe holurile școlii va fi organizat regimul de distanțare socială. O altă propunere este ca fiecare clasă să aibă o singură sală în care să se desfășoare lecțiile, pentru a minimiza deplasarea elevilor. Instituțiile de învățământ din țară au fost închise pe data de 11 martie, când au fost confirmate primele cazuri de coronavirus.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram