/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Uniunea Europeană susține dezvoltarea energiei sustenabile în Republica Moldova

03 iulie 2020, ora 23:07

Uniunea Europeană susține dezvoltarea energiei sustenabile în Republica Moldova. Datorită proiectului pentru sporirea Eficienței Energetice în Clădirile Publice, în valoare totală de 12,7 milioane de euro, 8 instituții de învățământ din toată țara beneficiază de finanțare pentru modernizarea infrastructurii energetice, reducând astfel emisiile de gaze CO2 și contribuind la protecția mediului ambiant.  

OLEG SECRIERU, ȘEF SECȚIE MANAGEMENT INTEGRAT AL PROIECTELOR, ADR CENTRU: „O să fie termoizolate clădirile cu vată minerală 15 cm, vor fi schimbate geamurile exterioare și ușile exterioare cu specificații termice foarte înalte. Vor fi izolate tranșeele în subsol și tavanele în acoperiș. Vor fi instalate puncte termice de reglare a agentului termic și vom avea și un sistem fotovoltaic pe fiecare liceu, care va produce energie solară”.

Totodată, partenerii europeni au venit și cu propunerea de a renova în totalitate bucătăriile și cantinele instituțiilor.

VIORICA CUȚITARU, SPECIALISTĂ IN IMPLEMENTARE, MONITORIZARE ȘI EVALUARE A PROIECTELOR, ADR SUD: „Vor fi acoperite cheltuielile pentru echipament auxiliar la bucătărie, pentru mobilierul pentru cantină. În primul rând va fi creat un confort mai sporit pentru învățământ. În al doilea rând va fi economisire de energie”.

Printre beneficiari se regăsește și Liceul Ion Vatamanu din Municipiul Strășeni, care a obținut 1,3 milioane de euro. În rezultat, instituția de învățământ își va reduce considerabil consumul de energie.

NICOLAE SÎRBU, ȘEF DIRECȚIE ECONOMIE CONSTRUCȚIE ȘI POLITICI INVESTIȚIONALE, CONSILIUL RAIONAL STRĂȘENI: „După implementarea măsurilor de eficiență energetică, conform studiului de fezabilitate, conform documentației tehnice, această instituție trebuie să-și reducă consumul  de energie termică și cheltuielile pentru restul energiei cum este electrică, gaze naturale o să fie redus minim cu 30%”.

Lucru care ar fi fost imposibil fără susținerea Uniunii Europene.

NICOLAE SÎRBU, ȘEF DIRECȚIE ECONOMIE CONSTRUCȚIE ȘI POLITICI INVESTIȚIONALE, CONSILIUL RAIONAL STRĂȘENI: „Totalmente reparația sau renovarea din punct de vedere energetică a instituțiilor e foarte complicat. Deci, fără suportul Uniunii Europene Nu. Deci, aici la compartimentul acesta aș vrea să aduc sincere mulțumiri Uniunii Europene, în special agenției de cooperare internaționale a Germaniei”.

Proiectul Uniunii Europene pentru Sporirea Eficienței Energetice în Clădirile Publice este implementat în perioada 2018 – 2021. Acesta este Finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională Germană GIZ.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram